Jeste li znali: Odakle zapravo potječe čaj?

Kao i sve, priča o čaju potječe iz mita, a jedan od najupečatljivijih mitova stiže iz Kine.

Da biste aromu čaja osjetili u potpunosti, morate se zapitati odakle on zapravo potječe. Njegova historija je bogata, kompleksna, te šarenolika baš kao i boje mnogobrojnih posluženih šoljica čaja prethodne tri hiljade godina.

Nepisano je pravilo da historijskim događajima vladaju datumi i brojevi, no historija čaja se očituje kroz svaki otpijeni gutljaj, te svaki put kada kroz toplinu ove tekćine osjećate kako se svijet lagano usporava.

Njegova historija, začeta je u sjevernim podnožjima dalekih Himalaja, gdje su ljudi konzumirali lišće biljke Camellia Sinensis, koristeći je kao lijek. Mit kaže da je naučnik Schennong, koji se bavio medicinom i farmerstvom, uživao u hladu istoimenog drveta. Navodno, list čaja je pao u šojlicu ključale vode koja se nalazila u njegovoj ruci. Obzirom da je bio naučnik, Shennong je primjetio da osim što je list razlio predivnu zelenu boju po vodi, da ga je mirišljava tekućina osvježila i stimulisala.

Sa jednim gutljajem, čaj je rođen. Počevši od samo jednog lista, zahvaljujući drevnim Kinezima koji su izumili tehnike za razvoj i transport čaja, danas imamo na stotine, pa čak i hiljade varijacija čaja u čijim aromama svi uživamo.

Ovaj kineski mit je od iznimne važnosti, ne samo jer opisuje porijeklo čaja, već nam pomaže shvatiti važnost mistične prošlosti naših predaka.