Posebni trikovi za pretvaranje kafe u zdraviji napitak

Kafa je bogata antioksidansima, molekulama koje pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala pa tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprječavanju degeneracije mrežnice na oku, smanjuje mogućnost pojave raka kože, grla, jetre i debelog crijeva te nastanka dijabetesa tipa 2.

Osim toga, kafa sadrži stimulans kofein koji je zaslužan za jačanje moždane aktivnosti i povećanje nivoa energije u organizmu što stvara osjećaj budnosti i poboljšava pamćenje.

Ipak, da bi kafa imala sve te dobrobiti važno je u njoj ne pretjerivati te piti maksimalno do tri šoljice na dan, kao i kloniti se raznih nezdravih dodataka. Postoje trikovi koji vašu kafu mogu učiniti još zdravijom, piše 24sata.hr.

Crna kafa, uključujući espresso, ima znatno manje kalorija nego capuccino, kafe s mlijekom ili druge verzije. Ako želite smanjiti kalorije i održati kafu što zdravijom, razmislite o kuhanju obične kafe bez dodataka, koja se isprva može činiti gorkom – ali već za oko sedmicu vaši će se ukusi naviknuti, ističu stručnjaci.

Iako je zdravije kafu piti bez mlijeka, ako ga već morate dodati, tada birajte bademovo. Pod pretpostavkom da niste alergični na orašaste plodove, ovo je najbolja ‘mliječna’ opcija. Za razliku od punomasnog mlijeka, koje vašu šoljicu kafe može ‘pojačati’ do 180 kalorija, bademovo mlijeko će vašu kafu zadržati ispod 100 kalorija po šoljici.

Obično je riječ o malim gotovim pakovanjima spremnim za ulijevanje u šalicu kafe, ali takvi su dodaci prepuni šećera i masnoća te ih je najbolje izbjegavati. Ako već želite obogatiti okus, odlučite se za kokosovo mlijeko s malo ekstrakta vanilije.

Foto: N1
Foto: N1

Dodavanje cimeta u kafu zapravo može imati nekoliko zdravstvenih blagodati. Cimet može pomoći u smanjenju upala u cijelom tijelu i povezan je sa zdravljem srca. Osim toga, cimet dokazano pomaže u stabilizaciji šećera u krvi te je saveznik dobrog imuniteta i mršanja.

Iako ga smatramo klasičnim dodatkom za čaj, ako volite slađu kafu, obavezno je isprobajte s dodatkom meda. On će kafi dati dodatnu aromu, ali i pomoći podizanju imuniteta te je dodatno obogatiti antioksidansima.

Nezaslađeni kakao i tamna čokolada izvrsni su dodaci bilo kojem piću od kafe. Studije su utvrdile brojne zdravstvene beneficije, poput uravnoteženja kolesterola i potencijalnih svojstava za prevenciju raka.

Posljednjih godina u kafu se sve češće dodaje i maslac umjesto mlijeka. Zdrave masnoće, osim što pružaju osjećaj sitosti, pomažu u koncentraciji, a kako biste potaknuli metabolizam i povećali nivo energije, u kafu možete dodati kokosovo ulje.

Istraživanja su pokazala da boja vaše šoljice za kafu može utjecati na to koliko šoljicu kafe smatrate slatkom ili gorkom. Iako nije definitivno, studija je otkrila da je prilikom konzumiranja iz bijele šoljice doživljaj kafe intenzivniji nego iz providne šoljice. Osim toga, kafa će djelovati jačom ako je pijete iz crvene ili žute šoljice nego što je slučaj kod šoljica pastelnih boja.

Sve je više dokaza o zdravstvenim prednostima kurkume, a zbog toga je šoljica kafe obogaćena s pola kašike kurkume i vrlo malo bibera, za njezinu bolju apsorpciju, velik doprinos zdravlju, štiti od raka, jača imuni sistem, pomaže u izbacivanju toksina iz tijela, a može pomoći i protiv depresije.

Štetnost šećera više nije potrebno naglašavati. Stevija je prirodni zaslađivač koji nema djelovanje na šećer u krvi i nije štetan. Biljka stevija je ljekovita, a odavno je poznato njezino antibakterijsko, protivupalno, pa čak i antikancerogeno djelovanje. Također je djelotvorna protiv karijesa.