Indija: Astrolozima posao cvjeta u doba korona krize

Indija je zemlja u kojoj se astrologija shvata vrlo ozbiljno. Važne odluke, privatne i poslovne, ne donose se bez konsultacija. I dok ekonomija trpi zbog korona krize astrolozi ne mogu da se obrane od novih klijenta.

Od početka pandemije korone i krize koja je Indiju zahvatila punom snagom, astrolog i “mistični iscelitelj” Sanđaj Šarma ima pune ruke posla. Njegova mala “ordinacija” u centru Delhija je prepuna hinduističkih simbola, oseti se jak miris štapića koji se dime sa svih strana.

Sve na jednom mjestu: lični i poslovni savjeti

Međutim, ovo je u Indiji stvarnost. Astrolozi još uvijek igraju važnu ulogu u životu prosječnog Indijca. Njihove savjete ne traže samo obični građani nego i političari i privrednici ; svi koji se nalaze pred nekom važnom odlukom u životu ili su u nekoj dilemi. Na primjer, prije sklapanja braka se obavezno konsultuje astrolog. A za pravo vrijeme za početak nekog posla, neko važno i daleko putovanje također se konsultuje sa astrologom.

Đotiš, vedski oblik astrologije je dio svakodnevice, kao što je to i prastara vedska medicina ajurveda. U kriznim vremenima poput ovog kroz koji trenutno prolaze Indija i ostatak svijeta, još je veći broj onih koji rješenje traže van onoga što se naziva zapadna medicina.

“Ljudi su jako zabrinuti za budućnost. Pitaju da li će preživjeti pandemiju, da li će opstati posao ili biznis kojim se bave. Dolaze mi i vlasnici hotela čiji hoteli su zatvoreni već mjesecima i pitaju me šta ih očekuje”, kaže Sanđaj.

Pozitivna energija

Zarada astrologa se posljednjih mjeseci povećala za 50 posto, javlja nadregionalni dnevnik Times of India. Jedan popularni astrološki portal od početka pandemije bilježi dvostruko više upita nego inače.

U čekaonici astrologa Sanđaja njegovi klijenti objasnili su zašto su tu. “Dobijamo toliko pozitivne energije kad pričamo s našim guruom. Mi smo svjesni toga da će na kraju biti onako kako je to Bog odredio, ali se jednostavno osjećamo bolje nakon što ovdje izrazimo naše brige i poslušamo njegove riječi”

Trenutno Indijci imaju razloga za zabrinutost. Broj novozaraženih munjevito raste iz dana u dan, 82.000 novozaraženih u roku od 24 sata. U Indiji je registrovano preko 5,8 miliona infekcija, a od posljedica oboljenja koronavirusom umrlo je 92.000 ljudi.