Kako se Donald Trump bori sa koronom: Novi čudotvorni lijek

Američki predsjednik Donald Tramp je u petak ujutro po srednjoevropskom vremenu preko Twitera saopštio da je pozitivan na koronavirus te da se nalazi na liječenju u vojnoj bolnici.

Od tada se saznalo da su inficirani mnogi u njegovoj neposrednoj blizini, a pojavile su se i sumnje u to, koliko je situacija ozbiljna i kada se zapravo zarazio. Bilo je čak govora o tome da je u Bijeloj kući, prije odlaska u bolnicu morao primati kisik.

To je očigledno bio povod da se predsjednik obrati javnosti u četvorominutnoj poruci na Twitteru, u kojoj je objasnio  zašto je pristao da dođe u bolnicu Trump je rekao:

“Rekli su da moram u bolnicu ili da se zatvorim gore u sobi u Bijeloj kući, da ne smijem da idem ni u Ovalnu kancelariju, da ne mogu vidjeti ljude, da se zatvorim u sobu i da uživam. Ja to ne mogu da uradim. Ovo je Amerika, najmoćnija zemlja na svijetu, nisam mogao da se zatvorim u sobu”.

On je također izjavio da se “nije osećao tako dobro” kada je stigao u bolnicu, da mu je sada bolje i da će narednih nekoliko dana biti ključni u njegovoj borbi sa koronavirusom. Više puta je izrazio zahvalnost za svu podršku koju je dobio ovih dana, prije svega od Amerikanaca, ali i svjetskih lidera. Priznao je također da razlika u godinama (24) između njega i supruge Melanie (50) igra ulogu u tome što ona ima lakše simptome.

Predsjednik u video poruci pominje  čudotvoran lijek, ali se ne zna da li misli na REGN-COV2. Mada još uvek ima malo podataka o ovom lijeku, i savjetnik Bele kuće Anthony Fauci je među onima koji su rekli da je lijek obećavajući. Kakav je to lijek zapravo?

REGN-COV2 se daje infuzijom, samo jednom. Radi se o jednom od nekoliko eksperimentalnih lijekova protiv ovog virusa poznatih kao monoklonska antitijela, koja su sintetička kopija ljudskih antitijela koja su pacijenti stvorili u ranim fazama bolesti.

Regeneronov lijek sadrži sintetička antitijela koja je proizvela ova farmecutska firma, kao i antitijela pacijenata koji su se oporavili od covida-19. Dva antitijela se vezuju za takozvani spajk protein koronavirusa, ograničavajući tako sposobnost tog virusa da “pobjegne”.

Ovaj “koktel” sadži dva antitijela, tako da ima veće šanse da funkcioniše u slučaju da virus mutira. Naučnici su odabrali antitela analizom genetski modifikovanih miševa i odabirom dva antitijela koja su bila najmoćnija, a koja se nisu uzjamno borila.

Firma Regeneron Pharmaceuticals je rekla da su najnovija ispitivanja pokazala da su od koktela najviše koristi imali pacijenti koji nisu sami imali efikasaniimunološki odgovor organizma na virus korone. Pacijeti koji su tokom testova primali ovaj lijek, osetili su poboljšanje za oko sedmicu dana.

Donald Trump, kao 74-godišnjak sa pretilošću i drugim zdravstvenim faktorima, spada u visoko rizičnu kategoriju. Osim toga, virus može da izazove pogoršanje zdravstvenog stanja tokom druge sedmice, kada se pacijenti obično više žale na simptome. Tako da, kao što je rekao i sam Trump; treba sačekati naredne dane. Tada će se znati da li je američki predsjednik uspio da se izbori sa koronom lako, srednje ili je pak teško obolio.