Studije objasnile zašto najbolje ideje dolaze pod tušem: Tuširanje potiče tip kreativnog razmišljanja

Najznačajnije ideje koje mijenjaju život mogu doći iz takozvanih “trenutaka tuširanja”, a postoji istraživanje koje to potvrđuje.

 

Grupa istraživača davala je studentima zagonetke i tražila od njih da izvještavaju jesu li odgovore dobili razmišljanjem o rješenju, korak po korak, ili je odgovor samo “došao do njih”.

Ispostavilo se da oni koji su tačno riješili problem nisu bili oni koji su ga pokušali riješiti korak po korak.

Tuširanjem vaše ideje nadolaze, a najvjerojatnije ćete doći do kreativnih rješenja.

Tuširanje je jedan od najlakših načina za povećanje dopamina – neurotransmitera odgovornog za motivaciju i fokus. Važan je za vaše pamćenje i rad mozga, pa čak i reguliše vaše pokrete tijela. Tuširanje hladnom vodom može povećati dopamin za 250%.

 

Kad smo opušteni, vjerojatnije je da ćemo svoju pažnju usmjeriti prema unutra i smisliti pronicljive ideje. Kupanje ili tuširanje mogu smanjiti stres i anksioznost, smiriti vas i učiniti da vaše ideje procvjetaju.

 

Iako je intenzivan fokus važan za posao, nježna distrakcija može vam „osvježiti“ mozak i pomoći mašti na volju. Tuširanje je savršen primjer kako možemo prebaciti pažnju s jedne aktivnosti na drugu. Odvlačenje pažnje može našem mozgu dati „pauzu“ i na problemu možemo raditi kreativnije.

 

Mnogi se obično tuširaju ujutro dok još u polusnu ili kasno prije spavanja kada jedva čekaju otići u krevet.

Možda mislite da ćete teško doći do novih ideja kada ste umorni, ali znanost je dokazala da lagana pospanost zapravo pojačava kreativnost. To je još jedan razlog zbog kojeg nam dobre ideje dolaze dok se tuširamo.

 

Na društvenoj mreži Reddit postoji zajednica gdje ljudi dijele najbolje ideje koje su dobili dok su se tuširali, piše Brightside.