Projekat “Muzejske priče” nastavlja sa izložbama u sarajevskim muzejima

Danas je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba „Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“, a u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH – “Lica zemlje, lica ljudi“.

Izložbe su dio projekta „Muzejske priče“ koji Grad Sarajevo uspješno provodi u saradnji sa partnerima iz BiH i Srbije, uz finansijsku podršku EU.

Organiziranjem zajedničkih izložbi muzeja prekograničnog područja ima za cilj da se pomognu muzeji kao čuvari našeg kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije. Ujedno od izuzetnog je značaja za umrežavanje muzeja i kulturnih djelatnika, u smislu razvoja i približavanja kulture i umjetnosti kako u BiH tako i Republici Srbiji.

Izložba „Spomenici Drugog svjetskog rata sa fokusom na Spomen kompleks Kadinjača“ je rezultat saradnje Historijskog muzeja BiH i Narodnog muzeja Užice iz Srbije. Na izložbi su prikazani neki od najznačajnijih spomen-parkova i spomeničkih kompleksa Drugog svjetskog rata sa posebnim osvrtom na Spomen kompleks Kadinjača, kao primjerom njihovog nastanka i razvoja.

Umjetnička djela akademskog slikara Drage Simića od danas se mogu pogledati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Projekat „Muzejske priče“ se finansira iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija 2014.-2020.