Rekordan broj zaraženih u BiH: U posljednja 24 sata 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 20 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od toga u FBiH pozitivno je 473 osobe, dok u RS-u 245.

Federacija BiH

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 1.754 uzorka, od kojih su 473 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 184.117 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 22.967 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 17.759 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 103 pacijenta. Trenutno je aktivno 4.555 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je16 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 653, i to 437 muškaraca i 216 žena.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra*, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 817 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 245 оsоba u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 137 muških i 108 žеnskih оsоbа, оd kојih је 55 mlаđе, 151 srеdnjе i 39 оsоbe stаriје živоtnе dоbi.
Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 83 оsоbe su iz Bаnjаlukе, 41 iz Zvоrnikа, 31 iz Biјеljinе, 15 iz Tеslićа, 14 iz Sоkоcа, dеvеt iz Fоčе, pо šеst iz Višеgrаdа i Čеlincа, pо pеt iz Priјеdоrа, Knеžеvа i Rоgаticе, čеtiri iz Pеtrоvа, tri iz Dеrvеntе, pо dviје iz Dоbоја, Nоvоg Gоrаždа i Šipоvа i pо јеdnа iz Gаckа, Grаdiškе, Istоčnоg Stаrоg Grаdа, Lаktаšа, MIlićа, Mrkоnjić Grаdа, Mоdričе, Оsmаkа, Pаlа, Prnjаvоrа, Rudоg i Ugljеvikа.
U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о tri muškаrcа i žеni srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Lаktаšа, Fоčе, Istоčnе Ilidžе i Rоgаticе.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 12.057 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 343 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа. U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 7.510 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 94.270 оsоbа.

Kanton Sarajevo

Nakon analize 628 uzoraka, prikupljenih u periodu od 17. do 19. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 135 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 85 osoba, odnosno 62,96 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 41 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 993.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 59 osobe, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je osam tokom protekla 24 sata otpušteno sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, desio se jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 95.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 5.963 zaražene osobe, od kojih je njih 4.875 oporavljeno od COVID infekcije. U periodu od 6. do 20. oktobra ove godine, naloženo je 1.820 samoizolacija.

Kako bi smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponovno podsjećaju da se cjelovite i detaljne preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici Zavoda: www.zzjzks.ba.

Redakcija Sarajevske sehare apeluje građanima da poštuju propisane mjere, redovno održavaju fizičku distancu te nose zaštitne maske kako ne bi ugrozili svoje ali i zdravlje sugrađana.