Švedski ministri u posjeti BiH: Fokus je na reformama

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde i švedski ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg posjetit će danas našu zemlju, a sastat će se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Delegacija će se sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova i ministrom sigurnosti BiH.

Linde i Damber razgovarat će i sa predstavnicima organizacija civilnog društva kao i sa članovima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove posjete je potvrda dobrih odnosa između Švedske i Bosne i Hercegovine; razgovori o napretku reformskog procesa na putu ka EU i kontinuiranoj podršci Švedske reformskim naporima koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da napreduje na putu prema EU, te koristiti građanima; razgovori o razvojnom procesu u državi i regiji, kao i o saradnji i socio-ekonomskom oporavku od posljedica pandemije COVID-19 u Evropi.

U fokusu posjete bit će saradnja između Švedske i Bosne i Hercegovine, te kako se može još osnažiti u svim oblastima sa posebnim naglaskom na reforme i zajedničke napore na jačanju vladavine prava i sigurnosti u Evropi, uključujući jačanje saradnje i kapaciteta za borbu protiv organiziranog kriminala.

Švedska je jedan od najvećih donatora u Bosni i Hercegovini i podržava reforme i inicijative koje doprinose stvaranju uvjeta da Bosna i Hercegovina postane članica EU i čineći to već sada unapređuju život građana. Švedska usmjerava svoju podršku na područja ekonomskog razvoja i ekonomske integracije sa EU, jačanje demokratije i vladavine prava, kao i boljeg okoliša i klime.

Švedska će nastaviti podržavati reforme koje će omogućiti značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a koji će biti potreban kako bi Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidat za članstvo u EU. Vlada Švedske je u procesu usvajanja nove strategije razvojne saradnje za zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Vladavina prava je srž procesa integracije u EU jer ima uticaj na društvo u cjelini. Tri od 14 ključnih prioriteta EU za Bosnu i Hercegovinu direktno su povezana sa vladavinom prava. Švedska većpodržava reforme u oblasti vladavine prava, posebno u vezi sa Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem (VSTV), a Švedska i Bosna i Hercegovina već imaju dobru bilateralnu policijsku suradnju, međutim, Švedska bi željela još više produbiti ovu saradnju u korist obiju država. Jači smo ako sarađujemo, a borba protiv organiziranog kriminala zahtijeva blisku saradnju i partnerstvo.

Potpuna provedba sporazuma o Europolu u Bosni i Hercegovini ojačala bi i kapacitet države da ima koristi od saradnje sa drugim zemljama u Evropi, kao i kapacitet da bude važan partner za našu zajedničku evropsku
sigurnost, uključujući borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i terorizma.