Foto/ Ponovni rat između Kraljevine Maroka i Zapadne Sahare: Prekinut sporazum iz 1991. godine

Maroko je jučer napao Zapadnu Saharu i na taj način je Kraljevina Maroka prekršila sporazum o prekidu vatre koji je na snazi od 1991. godine.

Protesti su na području Guerguerata trajali 24 dana, povodom “ilegalnog” graničnog prelaza koji je bio kanal za trgovinu između Maroka i Mauritanije. Pored toga, također su tražili obećani referendum samoodređenja Zapadne Sahare, zato što se vodi kao teritorija koja čeka dekolonizaciju još od 1975. godine.

Povodom pomenutih protesta i blokade trgovine između Maroka i Mauritanije, vojska Kraljevine Maroka je u jutarnjim satima 13. novembra 2020. godine odlučila riješiti konflit tako što će preći preko granice.

Na taj način prekinuli su odluku o prekidu vatre između dvije zemlje, koji je stupio na snagu 1991. godine.

Oružana milicija Polisario, Narodni front za oslobođenje Sagija el Amre i Rio de Oroa, je odlučila da uzvrati napad, kako bi odbranili svoju zemlju i na taj način se izborili za neovisnost. Javni poziv za pomoć je dobila i Španija, od Delegacije u Sahari, koji su optužili Kraljevinu Maroka za posljedice koje će uslijediti nakon prekida vatra. Također su ih posjetili da je to jedini dokument koji su međusobno potpisali pod nadzorom Ujedinjenih Nacija i Afričkom Unijom.

“Na kraju je izbio rat u našem dijelu zemlje, a s tim i borba za našu voljenu zemlju,” saopštili su iz Vlade Zapadne Sahare.

Za španski medij, El Pais je govorio Ministar vanjskih poslova Maroka, koji je ukazao na to da su marokanske vojske samo upozorili okupljene na granicama, kako bi prekinuli proteste. Međutim Šef države Maroka, je u saopštenju da su vojske Kraljevine napadnute, ta da su se iste samo odbranile od napada, bez prava da napadaju civilne žrtve.

S druge strane, Ministar vanjskih poslova Alžira, pristranici oružane milicije na Polisario su upozorili na ozbiljno kršenje prekida vatre na ovom području, te su pozvali vojsku Kraljevine da se povuće.

Ujedinjene Nacije, koje imaju kao cilj da nadgledaju prekid vatre još uvijek nisu poduzeli ništa povodom dešavanja u Guergueratu. Glavni sekretar, Antonio Guterres, je samo upozorio javnost “na ozbiljne posljedice koje će uslijediti povodom zadnjih dešavanja na ovom području“, prenose za španski medij El Mundo.