Foto/ U Starom Gradu nastavljeni radovi započeti u proteklom periodu

Iako smo ušli u drugu polovinu novembra, svi infrastrukturni radovi započeti u proteklom periodu u Starom Gradu nastavljeni su i radi se punim intenzitetom kako bi na vrijeme bili završeni.

Općina Stari Grad je u ovoj godini, i pored otežanih okolnosti i smanjenog priliva sredstava u budžetu, uspjela realizovati planirane infrastrukturne projekte, kao i značajne investicije. Od početka godina sanirana je putna infrastruktura u više od 30 ulica, a intenzivno se radilo i na zamjeni vodovodne i kanalizacione mreže.

Na Mahmutovcu je sredinom oktobra završen veliki projekat zamjene vodovodne i kanalizacione mreže u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak vrijedan 750.000 KM. Već u novembru počela je naredna faza projekta u ulicama Kamenica i Paje malta koja će koštati 580.000 KM. Radovi će se izvoditi prema planu i uvažavati će se sve njihove konstruktivne sugestije i prijedlozi, za opće dobro.

Iskopi su počeli iz ulice Kamenica, od broja 16 do broja 20. Na tom dijelu su već položene cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju. Postavljeni su i prvi šahtovi, a danas je planiran iskop za postavljanje novih cijevi, polaganje i spajanje. Teren na kojem se radi je zahtjevan, ulice su strme i uske, te je prisutno dosta drugih instalacija, ali je dinamika ipak zadovoljavajuća i radi se predviđenim tempom. Rok za završetak je 80 radnih dana.

„Kao što smo i obećali građanima, ovim projektom ćemo završiti radove na lijevoj strani Miljacke, ne samo na Mahmutovcu nego i ostalim mjesnim zajednicama gdje smo mijenjali komunalnu infrastrukturu prethodnih godina. A, bilo je ulica gdje se ništa nije radilo posljednjih 50 ili 60 godina i ljudi su se snalazili kako su znali. Mi to rješavamo i uvodimo novu komunalnu mrežu na zadovoljstvo svih građana,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Osim radova na Mahmutovcu, nastavljeni su i drugi infrastrukturni projekti u Starom Gradu. Prethodnih dana završena je sanacija i asfaltiranje kompletne ulice Hadžiabdinica na Širokači, na Brusuljama se sanira dionica duga 450 metara koja pripada regionalnoj cesti R447 Dariva – Hreša, dok je u ulici Bakije sokak dugoj 650 metara završena sanacija i asfaltiranje dvije dionice i preostale su još dvije. Također, dio ulice Nova Baruthana (35-43) spreman je za asfaltiranje, a prema najavama Službe za investicije i komunalne poslove, asfaltiranje će se užurbano nastaviti odmah po prestanku kišnih padavina.