Kompanija kreator jedinog uspješnog cjepiva: Cijena vakcine za Covid-19 biće znatno niža od tržišne

“Lightspeed”, odnosno svjetlosna brzina, naziv je projekta koji je sredinom januara ove godine pokrenula njemačka kompanija BioNTech.

Radilo se ni više ni manje nego o razvoju cjepiva protiv koronavirusa u rekordnom roku. I od tada projekt doista napreduje brzinom svjetlosti.

U pravilu razvoj nekog cjepiva traje osam do deset godina, ali istraživači iz Mainza mogli bi dobiti odobrenje u SAD-u za svoje cjepivo za nešto više od godinu dana, piše Deutsche Welle.

Ono bi trebalo biti spremno sredinom novembra, kada BioNTech i njegov partner, američki farmaceutski koncern Pfizer, namjeravaju podnijeti zahtjev za hitnu dozvolu u SAD-u.

Trenutno dostupni podaci ukazuju na 90-postotnu zaštitu protiv covida-19, objavili su BioNTech i Pfizer u ponedjeljak. Ako dobiju dozvolu, bili bi time prvi u utrci za cjepivom na Zapadu.

I europska Agencija za regulaciju farmaceutskih proizvoda EMA je već početkom oktrobra najavila pokretanje postupka odobravanja cjepiva.

Ono se trenutno još ispituje u studiji u kojoj učestvuju desetine hiljada osoba. Kako bi se ubrzao postupak odobravanja, privremeni rezultati sada se kontinuirano provjeravaju sve dok ne bude dostupno dovoljno informacija za odluku o odobrenju, navodi EMA.

Kolika će biti cijena cjepiva?

Cijena cjepiva protiv covida-19 bit će niža no što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivat će se različitim modelima, ovisno o zemlji, odnosno dijelu svijeta, objavila je kompanija BioNTech.

Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu cjepiva znatno nižu nego što bi na tržištu bilo uobičajeno, s obzirom na našu poziciju i s ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnili su.

Cilj je isporučiti 1.3 milijarde doza u 2021. godini.

Ranije je za Faktor jedan od naših najuspješnijih profesora genetike i bioinženjeringa, prof. dr. Damir Marjanović, prokomentarisao da su ovo sjajni rezultati.

Pojasnio je da ono što ohrabruje jeste i činjenica da uporedo sa ovom vakcinom u trećoj fazi ispitivanja postoji još desetak kandidata koji pokazuju odlične preliminarne rezultate.

Kako su naučnici i najavljivali u proteklim mjesecima, trud i rad istraživača i ulaganje u nauku u ovim kriznim vremenima uvijek se isplati. Ipak, ono što mene kao genetičara lično raduje jeste činjenica da se radi o “RNK vakcini”. To su vakcine nove generacije koje ne koriste viruse kao osnov, nego na siguran način šalju uputstvo u ljudske ćelije koje počinju da sintetiziraju viralni protein i bez prisustva samog virusa. Upravo taj protein (u ovom slučaju S protein koji je odgovoran za uspješan ulazak SARS-CoV-2 virusa u ćelije), koji sam po sebi (izdvojen iz virusa) ne predstavlja opasnost za organizam, služi kao vrsta sigurnog okidača za imunološki odgovor organizma”, kazao je Marjanović.