Milioni kuna bit će ubijeni kako bi se spriječilo širenje mutiranog koronavirusa

Farme krzna prepune su bolesnih i povrijeđenih životinja koje su spremnici virusa i treba ih zatvoriti radi zaštite javne sigurnosti, upozoravaju stručnjaci.

Danska će ubiti 17 miliona kuna u pokušaju daljnjeg sprečavanja širenja “klastera 5”, mutirane verzije koronavirusa koja je otkrivena kod 12 osoba.

Postoji bojazan da bi virus mogao potkopati razvoj vakcine.

Tokom vikenda pojavile su se zastrašujuće snimke danske televizije koje pokazuju stvarnost trgovine krznom u ovoj zemlji – jednog od najvećih svjetskih proizvođača.

Snimci pokazuju nežive kune ogromnoj hrpi, koje su spremne da budu zapaljene. Dosad je ubijeno 1,2 miliona ovih životinja, piše Mirror.

Zatvaranje farmi krzna dočekano je sa odobravanjem, ali učesnici kampanje tražili su da se sve farme zauvijek zabrane, jer su užasni uvjeti u kojima se drže životinje izvori bolesti – “zdravstvene tempirane bombe“, prenosi Faktor.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da ispituje stanje biosigurnosti na farmama za uzgoj kuna u raznim zemljama širom svijeta kako bi, nakon što je Danska naredila ubijanje 17 miliona tih životinja zbog izbijanja zaraze koronavirusom, spriječila širenje tog scenarija.

Danska je najveći svjetski proizvođač kuninog krzna, s više od 1.000 farmi za njihov uzgoj. Slučajevi koronavirusa otkriveni su na farmama u danskoj sjevernoj pokrajini Jutlandu i drugim dijelovima Evrope već unatrag nekoliko mjeseci.

Maria van Kerkhove, zadužena u WHO-u za pitanje COVID-19, kazala je tada u Ženevi da ih “transmisija virusa između životinja i ljudi zabrinjava“, ali da su “mutacije u virusima normalna pojava i da te vrste promjene u novom koronavirusu WHO prati od samog početka“.

Jedan drugi stručnjak WHO-a dodaje da je rizik prijenosa virusa sa životinje na čovjeka manji kod drugih životinja u odnosu na kune.

S regionalnim uredima, u zemljama u kojima se kune uzgajaju za krzno, ispitujemo stanje biosigurnosti kako bismo spriječilli ‘prelijevanje’ scenarija iz Danske“, kazala je Kerkhove.