Namirnice trebate unositi umjereno kako biste izbjegli nadutost

Za pravilno funkcionisanje organizma tekućina je neophodna, ali postoje i određene namirnice koje djeluju na njeno zadržavanje više nego što je to potrebno, te izaziva nadutost.

Formula koja ne može da vam škodi jeste “svega po malo”. Kad jedete bilo koju namirnicu ili svoje omiljeno jelo, neopodno je da znate koliko tečnosti sadrži i kako će to utjecati na vaš organizam.

So

Prekomjerno slana jela nikako nisu poželjna jer so zadržava tečnost u organizmu. Radi toga, može se javiti problem s bubrezima, otok ispod očiju, nadutost i loše varenje.

Mliječni proizvodi

Treba umjereno da se nađu na vašem stolu, kako biste izbjegli nadutost.

Jabuke

Englezi dan završavaju jabukom što znači da će imati zdravo srce. Međutim, i jabuke mogu da budu problem. Nutricionisti savjetuju jednu do dvije dnevno jer i jabuke utječu na zadržavanje tečnosti u organizmu.

Zeleno povrće

Kupus, brokule, kelj, grašak i karfiol sadrže šećere koji se teško vare, zadržavaju tečnost pa se zato javljaju gasovi. Dakle, i ove namirnice treba umjereno da konzumirate.

Grašak

Grašak u svom sastavu ima 21 aminokiselinu, a za dnevno normalno fukcionisanje organizma potrebno je 24. To je dovoljan razlog da grašak jednom nedjeljno, a maksimalno dva puta, uvrstite u svoj jelovnik. Grašak sadrži šećer koji se teško vari pa se zato ne preporučuje česta upotreba.