Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Svaki četvrti stanovnik BiH ima dijabetes

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14.11. svake godine u više od 170 država svijeta, još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran.

Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju. Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

U Bosni i Hercegovini na hiljadu stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još ne zna da imaju ovu bolest, podaci su Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

“Ukoliko imate dijabetes treba da izbjegavate prženu i masnu hranu, te slatkiše, jedete više svježeg voća, vježbate ili šetajte 30 minuta svaki dan, održavate tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom ljekaru radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodati bosi, te – ne konzumirajte duhan i alkohol.”, navode iz Instituta za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica.

U svijetu je registrovano oko 387 miliona osoba sa dijabetesom, što predstavlja 8,3% svjetske populacije. U Evropi je oboljelo oko 55 miliona stanovnika ili 6,7 posto populacije.

Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrivena šećerna bolest. Smatra se da će do 2035. godine broj osoba sa dijabetesom u svijetu dostići 592 miliona.