Godišnjica smrti bivšeg gradonačelnika Vase Radića: Njegov mandat odredio je razvoj Sarajeva

Vaso Radić bivši je gradonačelnik Sarajeva, a tu funkciju obnašao je od 1963. do 1965. godine.

Rođen je 1923. godine u Brezi. U Sarajevu je pohađao gimnaziju i završio sedam razreda, kada je školovanje prekinuo nakon okupacije.

Učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine, kada je ranjen na Sutjesci.

Nakon oslobođenja Sarajeva obavljao je niz odgovornih političkih i drugih dužnosti.

Za potpredsjednika NO sreza Sarajevo biran je 1956. godine, a od 1963. do 1965. godine bio je gradonačelnik Sarajeva.

Također je bio ministar u Vladi BiH, te jugoslavenski generalni konzul u Njemačkoj.

Završio je Političke nauke u Beogradu, a bavio se i publicistikom. Autor je knjige “Ljudi smo”, po kojoj je snimljen i film.

Na komemoraciji koja je održana neposredno nakon Radićeve smrti, tadašnji gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen govorio o Vasi Radiću kao o svom kolegi, gradonačelniku, koji je svojim neumornim radom i moralnim načelima obilježio značajan dio historije grada.

“Svi gradonačelnici su ostavljali iza sebe vidan trag. Ostavio ga je i Vaso Radić, naročito ponosan što je za vrijeme njegovog mandata usvojen Generalni urbanistički plan koji je odredio daljni razvoj Sarajeva“, istakao je Behmen.

Naglasio je zanimljiv detalj iz Radićevog mandata gradonačelnika kada je Sarajevo imalo više od 200.000 stanovnika a nije imalo zvaničnog simbola, grba.

Gradonačelnik Radić je bio veliki zagovornik da Sarajevo dobije svoj grb, što se ubrzo i desilo. Raspisan je konkurs. Interesovanje je bilo veliko. Prijavila su se čak 52 učesnika sa svojim radovima. Pobjednik je bio Splićanin, vajar, Mirko Ostoja, čiji je rad udovoljio tražene kriterije”, kazao je Behmen.