Slučaj “Ikona”/ Dodik duguje odgovore

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, konačno se oglasio o spornom poklonu koji je uručen Sergeju Lavrovu, a zatim vraćen.

Bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu, Slobodan Šoja je kazao da nije problem što je Dodik poklonio Sergeju Lavrovu ikonu već što, nije poklonio neku našu, pravoslavnu, iz BiH. Pa i ako nije imao nikog pametnog da mu na to ukaže, nije trebalo da se medijski hvali šta poklanja. Ali to je izgleda Dodiku bilo najvažnije“, kazao je Šoja za DW.

“Naime, prilikom ovakvih posjeta pokloni se skoro uvijek razmjenjuju između dva protokola i daleko od kamera. Da se tako postupilo, ništa se ne bi dogodilo”, dodaje Šoja.

Već danima se ne smiruju kontroverze oko ikone Svetog Nikole koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom posjete Sarajevu.

Pečat na ikoni ukazuje da je ona vlasništvo Ukrajine

Ikona stara 300 godina navodno potiče iz Luganska na istoku Ukrajine, iz dijela koji kontrolišu proruski separatisti. Tužilaštvo BiH pokušava da utvrdi činjenice.

Iz kabineta Milorada Dodika ističu da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona, piše DW.

Izmišljotine i neistine uslijedile su nakon pogrešne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno”, navodi se u saopćenju.

Slobodan Šoja je kazao da mu je žao što je saopštenje iz Dodikovog kabineta, koje se predugo čekalo, prilično nepotpuno i nevješto.

“Umjesto da otkloni, ono samo otvara nove sumnje. Nismo saznali ono što je važnije, čija je to ikona, kako je, kad i gdje nabavljena?

Svaka informacija je dragocjena i sve se mora razjasniti jer je afera dobila veliki međunarodni značaj i ne može se ignorisati”, kazao je.

Milorad Dodik nije se lično oglašavao u vezi sa slučajem.

Podjećamo, Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo je ikonu koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu