Intervju/ Digitalni umjetnik Emir Kastrati: Originalnost svake slike je u njenim detaljima

Emir Kastrati je mladi freelancer iz Sarajeva, koji svoju maštu i kreativnost prenosi na digitalnu platformu. 

Prednost freelancera je ta što mogu samostalno organizirati svoje radno vrijeme i obaveze koje će učiniti u tom periodu, a za vrijeme pandemije mnogi nisu osjetili pad prihoda.

Za Sarajevsku seharu Emir Kastrati otkrio je svoje male tajne tokom stvaranja izvanrednih crteža.

Pitali smo ga da nas uvede u svijet digitalne umjetnost, a kaže da je to moderniji način stvaranja.

“Za razliku od umjetnika koji koriste papir i olovku kako bi stvarali crteže, ja sam se odlučio za moderniji način stvaranja. Umjesto klasičnih pribora za crtanje, koristim digitalnu olovku pomoću koje crtam preko programa Krita. Digitalni način je dosta uredniji, jer ne morate paziti na to da li ćete isprljati vaš omiljeni odjevni predmet ili slično. Što se tiče općenito freelancinga, nije zagarantovano redovno zarađivanje novca, ali sa dovoljno truda se može ostvariti stabilna zarada”, kazao je Kastrati.

U svijet freelancinga uveo ga je njegov stariji brat, kojeg smatra najvećom podrškom i koji mu je najviše davao vjetar u leđa. Otkrio nam je da su mu on i njegov prijatelj pomogli da nađe bazu kontakata zbog čega danas ima konstantan “protok” klijenata.

Pitali smo ga da nam pojasni kako nastaje jedan njegov crtež.

“Tokom stvaranja digitalne slike, prvo počinjem sa baznim linijama, zatim kreiram skicu. Nakon toga počinjem sa finalnom skicom u kojoj popravljam sve greške koje napravim tokom crtanja i na kraju finalizujem produkt. Naredni korak je sjenčenje, u kojem sjenčim sliku, zatim obojim i osvjetlim je, te po potrebi dodam određene efekte, pojasnio nam je.

Nove klijente dobija putem preporuka od zadovoljnih klijenata sa kojima je već sarađivao.

Dodaje da klijenti općenito nisu toliko zahtjevni i da često traže da im se crtaju sci-fi avatari u vojničkim oklopima.

Upitali smo ga da li je nekada dobio zahtjev da nacrta nešto u čemu nije uživao, a on nam je kazao da ne voli crteže sa malo detalja.

Jednom prilikom sam dobio zahtjev da nacrtam rad sa manje detalja, nisam uživao u tome jer smatram da originalnost svake slike leži u njenim detaljima. Riječ je o japanskoj idili, koju sam morao nacrtati za klijenta, nažalost crtež nije imao dovoljno dinamike, jednostavno nije bio dio mene”, kazao je.

Osim što Emir crta “statične” slike, imao je priliku da napravi određene gifove, takozvani koncept animacije.

“Ja generalno radim na ‘frame by frame konceptu animacije koji je zahtjevan ako se bez dovoljno znanja ne pristupi projektu. Dnevno izdvojim pet do šest sati rada, a za finalizaciju crteža potrebna su mi dva do tri dana“, pojasnio nam je.

Za naš portal otkriva da sarađuje sa klijentima iz Amerike, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Škotske.

Kaže da se susreće s raznim vrstama klijenata, ali jednog je izdvojio.

Imao sam slučaj da klijent nije bio u sposobnosti da mi plati, zbog toga što je bila maloljetna osoba“, kazao je kroz smijeh.

Otkrio nam je i planove za budućnost.

U budućnosti planiram da radim u razvijanju igrica, da poboljšam svoj tok rada i da razvijem što veći dijapazon stilova. Također, planiram da otvorim u Bosni i Hercegovini studio za animaciju, kako bi uspješno promovisao ovakvu vrstu zanimanja”, istakao je Kastrati za Sarajevsku seharu.

U nastavku možete vidjeti neke od crteža od ovog talentovanog umjetnika.