Izmjene Izbornog zakona, jedna osoba neće moći biti i ministar i poslanik

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona BiH kojim se ukidaju duple funkcije.

Ukoliko Dom naroda PS Bosne i Hercegovine potvrdi, u Bosni i Hercegovini više neće biti moguće biti i poslanik i ministar u isto vrijeme, rekao je Saša Magazinović koji je bio predlagač izmjena Izbornog zakona BiH.

Magazinović je krajem avgusta ove godine uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

Predloženi model podrazumijeva da “ministar koji je eventualno osvojio poslanički mandat ostaje ministar i radi samo taj posao dok je ta vlada aktuelna, a na njegovo mjesto dolazi prvi čovjek sa liste koji je iza nje ili njega, s tim da je taj mandat zamrznut i kad dođe neka druga vlada i ta osoba ne bude ministar, može se vratiti u Parlament”.

Obavljanje dvije funkcije je nespojiva praksa sa demokratskim procesima, te je i fizički nemoguće postići da jedna osoba bude i ministar i zastupnik i da obje funkcije obavlja kvalitetno.