Španci neće da igraju protiv Kosova, UEFA u mukama

Iako je ždrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo u Kataru održan je u ponedjeljak u Cirihu, sada se sa velikim problemom pronašla UEFA, koja je nadležna za evropski dio kvalifikacija, zbog reprezentacije Kosova.

Podsjećamo da reprezentacija Kosova nije mogla ući u A grupu, u kojoj je prvobitno žrijebana, zato što je ranije izvučena Srbija, te je na kraju prebačena u B grupu sa Španijom, Švedskom, Grrčkom i Gruzijom.

Problem je nastao nakon što su Španici odbili da igraju sa Kosovom, koje ne priznaju ni Grčka ni Gruzija.

Kako su prenijeli njemački mediji, Vlada Španije neće dati dozvolu svojoj reprezentaciji da igra sa Kosovom. Razlog ove odluke je što u odnosu Kosova i Srbije postoje brojne paralele s odnosom Španije i Katalonije.

Podsjećamo da se Španije već nekoliko godina unazad bori protiv katalonke nezavisnosti.

S druge strane, Predsjednik Kosova, Agim Ademi, je izjavio kako očekuje da će španska reprezentacija igrati meč protiv Kosova u Prištini.

“Za razliku od grčkih i gruzijskih vlasti, španska Vlada zapravo ne dozvoljava svojoj reprezentaciji da se takmiči protiv Kosova. Ova zabrana je na snazi jer postoje brojne paralele sa onim što se u Španiji dešava sa zahtevima za nezavisnost Katalonije, a Španija već dugo stoji na strani Srbije koja je svojevremeno i ratovala zbog istih tendencija na Kosovu”, prenosi Sport Centar.

Ostaje da vidimo kako će ovaj problem riješiti UEFA, te se postavlja pitanje kada će sport dobiti nezavisnost od politike.