Najčešće greške koje vas sprječavaju u hidrataciji tijela

Iako mnogi tvrde da treba unositi isključivo osam čaša vode, to pravilo ne treba strogo slijediti; nekima će biti potrebna veća koloičina, dok drugi neće imati potrebe za tolikom količinom vode.

Kako prenosi ‘Bright side‘, postoje mnoge greške tokom hidratacije.

Unošenje vode nakon treninga

Iako je istina da pijenje vode nakon odlaska u teretanu pomaže u hidrataciji, treba unijeti dovoljnu količinu vode i prije samog vježbanja kako ne biste dehidrirali. Ukoliko se ne hidratizirate dovoljno prije samog treninga, za vrijeme istoga mmože doći do još većeg gubitka tećnosti što može biti opasno po vaše zdravlje, kako fizičko tako i psihičko.

Čaj i kafa

Vaša jutarnja šoljica kafe ili čaja može poslužiti kao blagi hidratantni napitak. Iako sadrže kofein, dodaju dovoljnu količinu tekućine.

Unosite premalo soli

Iako prehrana s visokim udjelom natrija može dehidrirati tijelo, natrij podržava ravnotežu tekućina u tijelu. Bitno je napomenuti da znojem prirodno gubimo nutrij, kao i druge elemente u tragovina.

Voda tokom treninga

Tokom vježbanja naše tijelo, znojem i disanjem, gube vodu. Ostati hidratiziran tokom treninga važno je za regulaciju tjelesne temperature i krvnog pritiska.