Tužilaštvo KS još bez odluke, Alibašić-Hadžić (ne)legalna direktorica

U izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS naveden je primjer kršenja drugih zakona i podzakonskih akata pa je naveden i primjer imenovanja v.d. člana Upravnog odbora ove institucije i direktora KJU “Gerontološki centar” Sarajevo.

Riječ je o aktuelnoj direktorici Melisi Alibašić-Hadžić koja je imenovana na prijedlog SBB-a. Alibašić-Hadžić je u aprilu 2020. godine objavila da napušta SBB.

Navode da je od strane Ureda utvrđeno da resorno ministarstvo nije tražilo niti pribavilo dokaze o ispunjavanju propisanih uslova za imenovanje, već je procjena ispunjenosti uslova donesena samo na bazi biografije kandidata, iako po zakonu vršioci dužnosti imaju ista prava, obaveze i ovlaštenja kao i članovi upravnog odbora u punom mandatu.

Samo nekoliko mjeseci kasnije u oktobru Alibašić-Hadžić se prijavila na konkurs za direktora Gerontološkog centra.

“To isto lice koje je imenovano pod prethodno opisanim spornim okolnostima, se prijavilo na Javni oglas za izbor i imenovanje direktora ove ustanove, u mjesecu oktobru 2019. godine, kojom prilikom je priložilo falsifikovanu dokumentaciju u pogledu dokaza o potrebnom radnom iskustvu i obrazovanju”, navode iz Ureda.

Upravni odbor je 27.11.2019. godine imenovao na poziciju direktora, a Vlada je dala saglasnost 5.12.2019. godine.

Diploma Melise Alibašić-Hadžić datira iz 2019. godine sa Internacionalnog univerziteta Travnik.

Zanimljivo je da je u biografiji koja je objavljena uoči Općih izbora 2018. godine navela da je “diplomirani pravnik u javnoj upravi”.

Cijeli slučaj je prijavljen Tužilaštvu KS.

I ovaj slučaj pokazuje da bi se prilikom imenovanja u upravljačke strukture trebalo povesti računa o istinitosti podataka prijavljenih kandidata, a uz zvaničnu biografiju tražiti i dostavljanje diploma.

To bi mogao biti prvi potez nove Vlade KS i na taj način uozbiljiti proces imenovanja u strukture institucija i preduzeća.