Deset jednostavnih savjeta kako savladati stres prije ispita

Tokom ispita, bez obzira na stres, morate biti maksimalno smireni, pribrani i koncentrirani: jedino tako moguće je pokazati se u najboljem svjetlu i uspješno položiti ispit.

S tim u vezi predlažemo vam deset učinkovitih savjeta o tome kako pobijediti stres prije ispita.

Odvojite dovoljno vremena za učenje i dobro se pripremite za ispit, sastavite kratke koncepte za važne teme koji će vam pomoći pri ponavljanju gradiva, zatim nađite ispitna pitanja iz tog predmeta s prošlih rokova.

Također, možete se raspitati kod kolega šta traži profesor na ispitu. Tokom odmora bavite se odrešenim sportom.

Pokušajte se suzdržati od kafe i alkohola. Preporučujemo čajeve (na primjer, matičnjak ili valerijana), koji blagotvorno djeluju na zdravlje, pomažu sačuvati svježinu i koncentraciju što je ključ za uspješno polaganje ispita.

Ono što je najvažnije jeste san, dobro se naspavajte prije ispita. Tokom ispita pažljivo pročitajte zadatke i rasporedite vrijeme za svakog od njih, ovisno o veličini i složenosti.

Prvo odgovarajte na pitanja koja smatrate najlakšim. Idite na ostala pitanja kasnije, ne pišite previše detaljne odgovore: važna je bit, prenosi Studomat.

Zapamtite da ispit nije katastrofa, već samo nužan test, kroz koji prolazi svaki student; ovo je korak prema putu do vašeg profesionalnog formiranja. I sigurno ćete ga svladati!