Dmytro Kuleba: Ukrajina dalje zahtijeva povratak ikone

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba kazao je da ta država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru ikonu ukradenu u Lugansku, koja je poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Kuleba je kazao da Milorad Dodik laže, Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone“, poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Iz ukrajinske ambasade pozivaju Milorada Dodika da vrati ikonu.

Milorad Dodik se oglasio po prvi put o ikoni: Vi ste to izmislili i lažnu priču napravili

“Vi ste izmislili to iz FBiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao ‘na bazi medijskih izvještaja’, kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkrimisano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjećamo da je ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćena je u Bosnu i Hercegovinu, nakon što se oglasila vlada Ukrajine o istoj.

Ukrajinski mediji nakon izjave Dodika: Ambasada insistira na vraćanju ikone