Bosna i Hercegovina pregazila Grčku i preuzela prvo mjesto na tabeli

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je pobijedila Grčku rezultatom 69:84 u kvalifikacijama za Eurobasket i tako preuzela prvu poziciji u grupi.

Susret je bio za prestiž jer su obje reprezentacije ostvarile plasman na smotru najboljih reprezentacija starog kontinenta. Naši momci su jako dobro otvorili susret i briljirali u prvom poluvremenu. Na odmor su otišli sa 12 poena prednosti i rezultatom 37:49.

Bosna i Hercegovina nije popuštala ni u trećoj dionici i sjajnom igrom dolaze na čak 24 poena prednosti. Grci su izgledali nemoćno, šut nije radio i izgledalo je kao da će biti pregaženi. Grci su se uozbiljili pred kraj treće dionice a naši momci kao da su se opustili zbog velike prednosti, zadnje četiri minute naša reprezentacija nije postigla poen. Grci su bili u velikom naleti i na kraju treće dionice su uspjeli da smanje prednost na 13 razlike.

Naši momci su smirili glave i furiozno otvaraju zadnju dionicu serijom 6-0, dolaze opet do velike prednosti. Prednost nisu ispuštali ni jednog momenta i upisali su pobjedu rezultatom 69:84.

Najbolji pojedinac u našoj reprezentaciji je bio sjajni Emir Sulejmanović koji je upisao double-double sa 23 poena i 13 skokova, pomogao mu je Kenan Kamenjaš koji je isporučio 16 poena i uhvatio sedam skokova. Kod Grka najbolji je bio Vassilis Kavvadas sa 16 poena.

Ovom pobjedom Bosna i Hercegovina se “osvetila” Grčkoj za poraz u tuzlanskom Mejdanu i preuzela prvo mjesto u grupi H.

Poluvrijeme: Grčka – Bosna i Hercegovina 37:49