Čestitke stižu iz regiona/ Aleksandra Kovač čestitala Jasmili Žbanić

Nakon što je objavljena uža lista za nominaciju za filmsku nagradu Oscar, u kojoj je i film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, pristigle su brojne pozitivne reakcije i komentari.

Povodom toga, čestitku je uputila autorica muzike iz filma “Dara iz Jasenovca” Aleksandra Kovač, koji je bio kandidat Srbije za ovu prestižnu filmsku nagradu.

“Nažalost, naš film “Dara iz Jasenovca” nije prošao u dalje takmičenje za nagradu Oskar. Međutim, mnogo važnije od bilo kakve nagrade je da nas ovaj film podsjeti na stotine hiljada ubijenih Srba, Roma, Jevreja i antifašista svih vjera i nacionalnosti, koji su ubijeni u koncentracionom logoru Jasenovac, od strane ustaškog režima, za vrijeme Drugog svjetskog rata“, napisala je Aleksandra Kovač.

Također, čestitala je rediteljici Jasmili Žbanić i cjelokupnoj ekipi filma “Quo vadis, Aida?”.

Svim srcem čestitam rediteljici Jasmili Žbanić i cjelokupnoj ekipi filma “Quo vadis, Aida?” na ulasku na Oskar shortlist!“, napisala je.

Također, dodala je da naš region mora da se suoči sa svim zlodjelima koja su počinjena na teritoriji ex-Yu, u svim ratovima.

“Tek tada možemo da idemo naprijed. Jer, na kraju svega, ostaju ljubav i istina kao dvije najveće i najsnažnije sile koje mogu da promjene svijet. Možda je vrijeme da im se prepustimo”, napisala je Kovač na svom Facebooku profilu.

Na žalost, naš film “Dara iz Jasenovca” nije prošao u dalje takmičenje za nagradu Oskar. Međutim, mnogo važnije od bilo…

Posted by Aleksandra Kovac on Wednesday, 10 February 2021

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Osvrt na film “Quo Vadis, Aida?”: Duboko uvjerljiva i emotivna drama