Izetbegović: Čekam da Srbi i Hrvati tretiraju Bošnjake kao što Bošnjaci tretiraju druge

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je ranije izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izostanku podrške predstavnika bošnjačkog naroda putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Izetbegović je kazao kako su bošnjački narod i bošnjački političari snažno podržali NATO put BiH.

“Kada je u pitanju položaj naroda i benignost jednih u odnosu na druge, mogu istaći da smo mi u Sarajevu, voljom naroda, četiri godine nakon rata imali načelnika Opštine Centar Srbina, sada opet imamo načelnika koji je Srbin, imali smo gradonačelnika Ivu Komšića koji je Hrvat, imali smo prvog čovjeka Hrvata do unazad par mjeseci voljom političara“, kazao je Izetbegović.

Također, navodi da je u “Tuzli uveden ministar iz HDZ-a mada HDZ nema kantonalnog predstavnika u Skupštini”.

“Voljom političara napravljen je kompomiris. U Varešu dva puta zaredom je izglasan Hrvat iz HDZ-a za gradonačelnika. Toliko o Bošnjacima. Čekam vrijeme da na takav način srpski i hrvatski političari i glasači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da upravo zbog NATO puta i opstrukcija na tom putu SDA nakon Općih izbora 2018. godine godinu dana nije pristajala na formiranje vlasti.