FMROI: U Mostaru i Bratuncu završene kuće za 21 porodicu

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica saopćilo je danas da je u Gradu Mostaru završena izgradnja 12 stambenih objekata, a u Bratuncu su predati ključevi za devet korisnika.

Riječ je o objektima izgrađenim u okviru programa Saudijskog fonda za razvoj u Federaciji BiH kojeg realizira ovo ministarstvo, a kojim je do sada završena izgradnja ili rekonstrukcija nekoliko stotina objekata.

Izgradnja stambenih jedinica za povratničke i porodice koje iskazuju namjeru povratka još traje. Broj prijavljenih aplikanata na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica pokazuje da je zainteresovanost velika, a novi zahtjevi svakodnevno pristižu.

“Na proteklom javnom pozivu smo imali više od 5.000 aplikacija. Nažalost, zbog ograničenja budžeta ne uspijemo riješiti sve zahtjeve. Protekle godine smo, uprkos pandemiji, izgradili ili rekonstruisali 838 stambenih jedinica. Raduju nas svaki novi krov, nova rođena beba, novi student jer to sve garantuje održivi povratak”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, saopćeno je iz ovog federalnog ministarstva.