Novaković Bursać: Inzko je kompletan srpski narod kvalifikovao kao odgovornim za dešavanja u ratu

Nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko uputio Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi odlikovanja osuđenih ratnih zločinaca ogalsila se i zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Snježana Novaković Bursać, te kazala kako se rado o nezabilježenoj praksi.

Tokom izjave kazala je kako je visoki predstavnik Inzko napisao jednu od najtežih kvalifikacija poslije rata, gdje je srpski narod kvalifikovao kao odgovornim za dešavanja u proteklom ratu.

“Dok se mi bavimo populističkim koskama, pogotovo u RS-u i Banjoj Luci, jedna od javnih ličnosti u BiH je, mislim na visokog predstavnika, lijepo i eksplicitno napisao jednu od možda najtežih kvalifikacija poslije rata naovamo gdje je kompletan srpski narod kvalifikovao kao odgovornim za dešavanja u proteklom ratu. To je do sada nezabilježena praksa. Nisam uspjela da je u dovoljnoj mjeri analiziram jer je duboko potresna za svakog od nas ko je pripadnik ovog naroda. Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvoji najviše glasova upoređen s Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifiakciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka dešavanja iz proteklog rata. U isto vrijeme imamo zamajavanje po javnoj sceni RS, neću reći da teme nisu bitne, ali u kontekstu ovih dešavanja oni su za mene trivijalne”, kazala je Novaković Bursać.

Pored toga, istakla je kako očekuje da će organi RS, pogotovo SNSD-a, koncipirati sistematičniji odgovor.

“Skrećem pažnju šta se sve dešava i mogu pretpostaviti kuda sve to vodi. Visoki predstavnik ima svoja ovlašetanja da pomaže u implementaciji civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma. Ono što je u prošlom vremenu bivalo i dovelo je u veliku nefunkcionalnost i nepovjerenje i mislimo da je to prošlo vrijeme”, kazala je.

Na pitanje novinara šta je visoki predstavnik htio postići s tim, odgovorila je: “Htio je postići popločavanje nekih ideja u čijem pravcu on djeluje duži niz godina”.