Novinarka i aktivistkinja Nidžara Ahmetašević lišena slobode

Nidžara Ahmetašević, novninarka i aktivistkinja danas je uhapšena u 13:05 u ulici Zagrebačkoj u Sarajevu.

Novinarka je lišena slobode zbog “činjenja krivičnog djela” i “nepoštovanja naredbi službenog lica”. Prema nezvaničnim podacima, Ahmetašević je lišena slobode jer je vrijeđala službenike MUP-a KS.

Ovim povodom oglasila se i sama novinarka koja je na društvenim mrežama objavila kratko i jasno “uhapšena sam“. Pored toga, oglasila su se i mnogobrojna udruženja koja traže njeno puštanje na slobodu.

Na društvenoj mreži Facebook se oglasio i bivši predsjednik Skupštine Saveza novinara BiH iz 1998. godine, Sabahudin Hadžialić, koji je kazao “počeli su od novinara, hrabra novinarka ne smije ostati sama”.

O cijelom događaju, obaviješten je i dežurni sudija.

Podsjećamo da se nedavno na društvenim mrežama oglasila aktivistkinja koja je kazala da se bori za ljudska prava i da je zbog toga trpila razne pritiske, te da su joj prijetili u više navrata.

Više od 25 godina pišem o ljudskim pravima. Sve to vrijeme, manje-više, trpim razne pritiske. Najčešće mi prijete silovanjem i vrijeđaju me na razne načine (odavno sam svjesna da sam i vrlo zanimljiva policiji i raznim drugima koji prate sve što napišem i kažem, sve znači i moje privatne kontakte putem društvenih mreža). No, nekako sam mislila da je to dio posla koji volim i koji sam izabrala. Ali nije i ne smije biti. Ukazivati na kršenje ljudskih prava smatram obavezom. Moj posao je da informišem javnost o onom što se dešava. No, čini se da to nije dobro raditi u BiH. Ne mislim prestati. Samo se nadam da će mi se još ljudi pridružiti“, izjavila je Nidžara.