7. april svake godine obilježava se kao Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine, pod pokroviteljstvom  Svjetske zdravstvene organizacije(WHO).

Ovaj dan obilježava se u svrhu buđenja svijesti o prevenciji i zaštiti zdravlja, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koja su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Sve aktivnosti koje se odnose na prevenciju zdravlja ne bi trebale čekati samo na ovaj dan, već se svakodnevno informisati o stvarima i savijetima kako najbolje sačuvati i očuvati vaše zdravlje. Ovogodišnja tema Svijetskog dana zdravlja vodi se sloganom “Izgradnja pravednije i zdravijeg svijeta”.

Obzirom na to da smo već godinu dana zahvaćeni pandemijom Koronavirusa, dodatno je istaknuto da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvijetima koji se pružaju. Širom svijeta postoje oni koji imaju teže uslove za život, stanovanje i loše mogućnosti za obrazovanje, zaposlenje, neki čak imaju i nejednakost u spolu, a da ne govorimo o zdravstvenim sulugama.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je bolje zdravlje moguće osigurati bolje njegovanje zdravih stilova života, unos zdravih namirnica u organizam i smanjivanjem faktora koji su rizični po ljudsko zdravlje proizašlih iz okolišnih, ekonomskih, socijalnih ili faktorima koji nas svakdnevno okružuju.

Tijekom aktualne COVID-19 pandemije upravo dolaze do izražaja postojeće nejednakosti u zdravlju, kako na globalnoj razini, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. One se očituju od uvjeta života pojedinaca ili populacijskih skupina i s time povezanih (ne)mogućnosti kvalitetnog provođenja epidemioloških mjera i zaštite od infekcije, do distribucije vakcina.