I ove godine Općina Stari Grad podržala projekat “Inkluzija kroz sport”

Općina Stari Grad Sarajevo već 12 godina finansira projekat “Problem bijelog štapa -inkluzija kroz sport”, koji realizuje Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo.

Do sada je za ovaj projekat Općina Stari Grad izdvojila 60.000 KM.

Ugovor o dodjeli granta u iznosu od 5.000 KM za realizaciju ovogodišnjeg projekta potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo Zoran Đukić.

Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da Općina inkluziju kroz sport podržava već 12 godina u nastojanju da se starogradski osnovci zbliže i upoznaju sa slijepim i slabovidnim osobama.

“I ove godine bez ozbira na umanjeni budžet zbog pandemije korona virusa, podržat ćemo ovu vrijednu ekipu koja već godinama uspješno realizuje ovaj projekat”, kazao je Hadžibajrić

Podsjetio je da je Općina ovo društvo podržavala i kroz projekte koji su se svake godine održavali u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad početkom maja mjeseca.

Sekretar društva Zoran Đukić pohvalio je dugogodišnju saradnju s Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem.

“Tolike godine uspješne saradnje sa Općinom nije malo. Iz te saradnje izrodile su se sjajne stvari, kao što je edukacija učenika četvrtih razreda osnovnih škola, turniri koje održavamo u sklopu Dana Općine, a i druge manifestacije koje slijepim ljudima mnogo pomažu da im svakodnevni život postane kvalitetniji”, riječi su Đukića.

Posebno se zahvalio načelniku Hadžibajriću i Službi za obrazovanje, kulturu i sport na velikoj podršci, jer kako kaže bez njihove pomoći veliki broj projekata ne bi bio realizovan.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević, te članice Udruženja Munevera Bajrica i Ivana Bojić.

Cilj projekta je uključiti mlade u aktivnosti koje mogu provoditi slijepe osobe i na taj način kod njih probuditi senzibilitet prema ovoj kategoriji. Slijepe osobe tako pokazuju učenicima kako igrati pikado za slijepe, fudbal za slijepe ili učestvovati u šetnji sa njima ukazujući na problem bijelog štapa, prenosi općina Stari Grad.