Centar Safet Zajko na udaru inspekcije, reagovao i načelnik

Inspekcija i policija danas su rastjerali građane koji su lijep dan odlučili provesti u Sportsko rekreacionom centru Safet Zajku u Sarajevu.Prema tumačenju epidemioloških mjera koje su na snazi od strane inspektora u Centru Safet zajko se prema riječima direktora ove ustavnove Edina Ćane ne smije nalaziti više od 20 ljudi. Za upravu ovog centra takav stav je nelogičan.

“Mi raspolažemo sa 12o dunuma površine. Tražićemo objašnjenje kakva je razlika između Vilsonovog šetališta i našeg centra. S obzirom da imamo samo 20 radnika koji održavaju terene i čistoću onda niko ne bi mogao ući u Centar. Pa na jednoj fudbalskoj utakmici bez publike ima puno više ljudi od 20, pa inspekcija tamo ne ide”, rekao je Čano za Patriju.

Reagovao je i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

Kantonalna inspekcija danas je zatvorila Centar “Safet Zajko” uz tvrdnju da u njemu ne može boraviti više od 20 osoba u jednom trenutku!? Uposlenici J.P. Lokom koje upravlja i održava park nisu uspjeli objasniti inspektorima da je park javni otvoreni prostor od 11 hektara gdje ima sasvim dovoljno prostora za fizičku distancu i da je za stanovnike općine Novi Grad Centar Safet Zajko isto što i Vilsonovo šetaliste za Novo Sarajevo ili Ferhadija za Stari Grad“, rekao je Efendić.

Načelnik Efendić se građanima izvinio zbog neugodnosti i najavio da će općina u potpunosti otvoriti park ukoliko se stav inspekcije ne promijeni.

Neka inspekcija spriječi njegovu devastaciju, čisti smeće koje se tu nakupi i spriječi da park postane nelegalna deponija poput prostora sa druge strane rijeke Miljacke gdje se na prostoru nekadašnje firme Zora nekontrolisano odlaže smeće zato što Kantonalna inspekcija ne radi svoj posao“, stoji u objavi načelnika Efendića.