Jagode kao prirodni preparat za njegu i ljepotu kože

Uskoro će sezona jagoda, a ovo ukusno i mirisno crveno voće, osim za kolače, frape i druge poslastice, možete iskoristiti da prirpemite razne pripravke za njegu kože.

Jagode su pune vitamina i podržat će vašu liniju, dobro raspoloženje, ali i dati vam lijepu kožu. Sadrže više vitamina C od limuna i narandže, ali i folnu kiselinu, biotin, cink, bakar i mangan.

Uz vitamin C, jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja je također odlična za sprečavanje prijevremenog nastanka bora.

Preporuka je da ih unosimo što više u organizam, ali i da od njih napravimo maske kojima ćemo nahraniti i uljepšati kožu. Postoji više načina na koje možemo iskoristiti jagode za ljepši izgled.

Piling 

Dvije oprane jagode izgnječite viljuškom kako biste dobili pire kojim ćete nekoliko minuta masirati lice, a zatim isperite mlakom vodom. Sitne sjemenke voćke uklonit će suhe, odumrle ćelije kože i stimulirati cirkulaciju. Ponavljajte tretman tri puta sedmično.

Protiv akni

Dvije šake svježih listova jagoda i bokvice stavite u blender i izmiksajte. Očišćeno lice premažite vatom natopljenom troprocentnim hidrogenom, a zatim stavite masku koju ste dobili pa lice prekrijte gazom kuhinjskom folijom. Isperite nakon 20 minuta. Tretman ponavljajte svakodnevno dok se akne ne umire.

Maska za lice

Zgnječite jagode i pomiješajte s vrhnjem i medom. Stavite na lice i ostavite da djeluje 10 minuta, a potom isperite toplom vodom.

Bijeli zubi

Nježno utrljajte polovicu jagode direktno na zube. Nakon nekoliko minuta ih operite na uobičajen način.

Njegovana kosa 

Ako želite sjajnu, svilenkastu kosu, napravite kašu od osam jagoda i kašike majoneze. Smjesu nanesite na kosu i temeljito umasirajte. Prekrijte kosu folijom ili toplim peškirom, ostavite da djeluje 10 minuta, a zatim ju operite.

Tri tipa kože

Maska za masnu kožu – jagoda i limun

Od 50 grama jagoda napravite pire. Pomiješajte ga sa sokom jednog limuna. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Ova maska će vam pomoći da se oslobodite svih nečistoća kože, a rezultat je blistav i sjajan ten.

Maska za suhu kožu – jagoda i avokado

Osvježite umornu kožu pomoću maske napravljene od jagoda i avokada. Ispasirajte 50 grama jagoda i pomiješajte s pola avokada. Dobro promiješajte i stavite masku na lice. Držite je 15 minuta, a zatim uklonite toplom vodom. Maska pomaže da koža bude vlažna i hidrirana.

Maska za normalnu kožu – jagoda i med ili jogurt

Operite 50 grama jagoda i napravite pire. Pomiješajte ga s jednom kašikom meda, ili s tri kašike jogurta. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Maska će zategnuti kožu i vratiti joj mladalački izgled.