Koliko je opasno pretjerano korištenje lijekova protiv bolova

Stanovnici Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, svakodnevno koriste lijekove protiv bolova za koje se vjeruje da uvijek mogu pomoći, odnosno značajno olakšati različite vrste fizičkih nelagoda.

Treba imati u vidu da se ipak ne smiju olako koristiti.Većina ovakvih medikamenata se može kupiti bez recepta, sadrže zakonski dozvoljene doze i sigurni su za korištenje ukoliko se uzimaju prema naznačenom vremenskom rasporedu.

Neke osobe ih ilegalno koriste kako bi se, bar privremeno, oslobodile mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti. Zloupotreba lijekova može dovesti do ekstremno euforičnog ponašanja ili čak halucinacija.

Također postoji mogućnost pojave ovisnosti ukoliko se hemija mozga promijeni. Pacijent stekne toleranciju na lijekove pa mu treba više doza kako bi postigao prijašnje učinke. Ovo su tri lijeka protiv bolova koje građani najviše kupuju zato što su najdostupniji (u nekim apotekama se izdaju bez recepta u nedozvoljenim količinama), ali možda nisu svjesni ozbiljnosti njihovih nuspojava:

Paracetamol

Osim za ublažavanje bolova, može se koristiti i za smanjenje visoke tjelesne temperature. Dostupan je u kombinaciji sa drugim lijekovima, a naročito onim protiv prehlade i gripe. Uobičajena doza za odrasle je jedna ili dvije tablete od 500 mg do četiri puta u 24 sata. Između uzimanja doza obavezno treba praviti pauzu od četiri sata. Ne smije doći do iskušenja povećavanja količine paracetamola ukoliko je bol ekstremna. NHS navodi da je siguran za trudnice i dojilje, ukoliko konzumiraju najmanju moguću dozu.

Nažalost, nisu rijetki slučajevi ovisnosti sa fatalnim ishodom. Alannah Spankie, dvadesetogodišnja studentica Univerziteta u Otagu (Novi Zeland), je prije tri godine preminula od akutnog zatajenja jetre do kojeg je došlo pretjeranim konzumiranjem paracetamola.

“Pretjerana upotreba nije shvaćena ozbiljno. U momentu kada shvatite da imate ozbiljan problem, već je kasno”, izjavio je njen otac.

Naredni lijek koji je također opasan je acetilsalicilna kiselina, poznatija kao Aspirin, odnosno Andol.

Acetilsalicilna kiselina

Mayo Clinic navodi da dnevna terapija Aspirinom može smanjiti rizik od srčanog udara, ali da ona nije za svakog. Ukoliko ste imali srčani ili moždani udar, doktor će vam preporučiti njegovo svakodnevno uzimanje, osim ako imate ozbiljnu alergiju ili historiju krvarenja.

Međutim, on će vas upozoriti da čak ni njegova preporuka ne može biti stopostotno sigurna po zdravlje. Dakle, krajnja odluka ostaje na vama. Iako je Aspirin siguran za za upotrebu kod glavobolje, bolova u tijelu ili temperature, svakodnevna upotreba može dovesti do moždanog krvarenja.Idući lijek se, između ostalog, primjenjuje kod zubobolje, menstrualnih tegoba, artritisa i uganuća.

Ibuprofen

Savjetuje se da se tablete i kapsule ibuprofena uvijek uzimaju sa hranom ili mlijekom kako biste smanjili šansu od dobijanja želučanog poremećaja. Ne koristite ga duže od 10 dana, a u suprotnom slučaju se obavezno trebate obratiti stručnom licu.

Osobama koje imaju oštećene bubrege, jetru ili srce ibuprofen može u velikoj mjeri dodatno pogoršati funkcionisanje navedenih organa. Magazin Time navodi da je u proučavanju više od 55.000 žena u Studiji o zdravlju medicinskih sestara otkriveno da one koje su redovno koristile Ibuprofen u periodu od šest godina imaju 10 posto veći rizik od gubitka sluha u odnosu na ljude koji ga nisu koristili ili su ga rjeđe uzimali.

BROJNE NUSPOJAVE

Stručnjaci zabrinuti zbog uzimanja previsokih doza ibuprofena
Ono što je sigurno jeste da korištenje bilo kakvih lijekova ima dobre i loše strane. Mišljenje o sigurnim količinama lijekova za bolove se razlikuje od doktora do doktora. Iz tog razloga je jako važno pročitati upute koje se nalaze u svakoj kutiji, a zatim razgovarati sa više stručnjaka kako bi pronašli idealno odgovarajuće rješenje za borbu protiv bolova.