Vlada će finansirati pripadajuće poreze i doprinose ugostiteljskim objektima

Adnan Delić ministar privrede Kantona Sarajevo dao je na svom Facebook profilu pojašnjenje u vezi sa finansiranjem pripadajućih doprinosa i poreza za sve one kojima je odlukom Kriznog štaba zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Naime zbunjenost kod ugostitelja nastala je onog trenutka kada je odluka donešena da sa radom mogu početi ljetne bašte, te je ostalo nejasno da li to znači da za one koji ljetne bašte imaju mjera sufinansiranja prestaje sa tom odlukom, stoga je ministar odlučio pojasniti navedeno:

“Zbog velikog broja upita koje dobijam u zadnjih nekoliko dana, a u vezi odluka kriznog štaba i Vlade KS koje se odnose na rad ljetnih bašti u okviru ugostiteljskih objekata, dužan sam napisati slijedeće.

Svim ugostiteljskim objektima kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad, bez obzira što im je rad dozvoljen u ljetnim baštama, Vlada KS će shodno obezbijeđenim finansijskim sredstvima finansirati pripadajuće poreze i doprinose za svaki radni dan za koji je svojom odlukom ugostiteljima zabranila obavljanje registrovane djelatnosti. Dozvoljenim radom u ljetnim baštama ne smatra se da je uklonjena ova zabrana.

Javni poziv za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica po privredu KS izazvanih korona virusom, u svrhu finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (FBiH) i pripadajućih poreza i doprinosa (FBiH) će biti raspisan najkasnije u narednih 15 dana, a odnosit će se na dva mjeseca u 2021. godini, mart i april”, napisao je ministar Delić.

“Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend pada oboljelih u KS, nakon uvođenja postojećih mjera kriznog štaba i Vlade KS i da će se već krajem naredne sedmice ugostitelji vratiti svojim redovnim poslovnim obavezama u punom kapacitetu”.

Ostajte dobro i zdravo sa svojim najmilijim.