Sivro pozvao Vladu KS da poništi zaključak o povratku djece u škole

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, pozvao je Vladu KS da poništi zaključak o povratku djece u školske klupe. Istakao je kako članovi sindikata, koji su prosvjetni radnici, izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog ovakve odluke.

“Smatramo da je Vlada KS ishitreno postupila ne uvažavajući činjenično stanje u vezi sa cjelokupnom trenutnom epidemiološkom situacijom, kao i u vezi sa ukupnom organizacijom nastavnog procesa i iskustvima sa kombinovanim modelom nastave. Ne razumijemo zbog čega je Vlada KS 16.04.2021. godine na svojoj službenoj internet stranici obznanila da je sedmična incidenca 219, a istog dana u poslijepodnevnim satima donijela odluku suprotno smjernicama iz COVID semafora ZZJZ KS, po kojem se postupalo u prethodnom periodu i prema kojem se u slučajevima sedmične incidence preko 185 organizira online nastava?”, upitao je Sivro.

“Treba li nam Krizni štab?”

Ističe kako je “apsolutno neprihvatljiva praksa da se ovakvi bitni zaključci donose petkom, na kraju radne sedmice i u popodnevnim satima šalju školama, a da stupaju na snagu od narednog ponedjeljka”.

“Da li se time želi spriječiti da ovakve odluke problematiziraju oni kojih se najviše tiče i koji provode odluke Vlade Kantona Sarajevo? Pitamo se da li je Vlada Kantona Sarajevo pomenuti Zaključak donijela uz punu saglasnost Kriznog štaba ili je sebi dala ingerencije Kriznog štaba pa nam on više i ne treba?! Na kraju želimo uputiti ozbiljno upozorenje Vladi i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zbog mogućih posljedica koje može prouzrokovati pomenuti Zaključak”, kazao je Sivro.

“Ne vraćati učenike dok incidenca ne bud ispod 85”

Podsjetio da prosvjetni radnici još uvijek nisu vakcinisani niti im je poznato kada će do toga doći, a od njih se očekuje da svakodnevno budu u direktnom kontaktu s desetinama učenika. Podržao je i stavove i zaključke Vijeća roditelja KS.

“Pozivamo Vladu KS da odmah poništi pomenuti Zaključak i donese odluku da se nastavni proces odvija online sve dok epidemiološka situacija ne bude povoljna i sigurna, odnosno sve dok se sedmična incidenca ne smanji ispod 85”, zalključuje se u saopćenju.

Podsjetimo, Vlada KS je u petak u poslijepodnevnim satima objavila saopćenje o produženju dosadašnjih mjera te da se učenici vraćaju u škole, u kombinovanom modelu. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo prosvjetnih radnika, učenika i roditelja.