Završni radovi mosta na Savi koji će spajati BiH i Hrvatsku

Hrvatske ceste su objavile najnovije fotografije s gradilišta na mostu na Savi kod Bosanske Gradiške na kojima se vidi da su radovi poprilično poodmakli i da se most već počeo protezati s obje obale prema sredini, gdje će se spojiti.

Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana, sredinom aprila, a plan je da se na proljeće sljedeće godine pusti u saobraćaj i Pelješki most, čija će gradnja biti završena pred kraj ove godine.

Tako bi Hrvatska sljedeće godine otvorila dva vrlo važna mosta za saobraćaj.

Pelješki će spojiti Hrvatsku, a most Gradiška olakšat će i ubrzati prijelaz granice RH – BiH.

Gradnju mosta sufinanciraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH.

Prema podacima Hrvatskih cesta, projekt mosta preko rijeke Save kod Gradiške sastoji se od pristupnog puta do mosta koji je tipičnog presjeka autoceste u RH ukupne dužine 59,79 metara, međunarodnog mosta s tipičnim presjekom brze ceste ukupne dužine 411,54 metara, te pristupnog puta do mosta s BiH strane, tipičnog presjeka autoceste ukupne dužine 411 metara.

Most Gradiška smješten je na graničnoj liniji između RH i BiH, u blizini grada Gradiška u BiH i naselja Gornji Varoš u RH. U HC-u navode da je nakon detaljne analize odabrano optimalno rješenje, čelični nosač mosta s tri raspona.

Most Gradiška je inače dio projekta brze ceste mađarska granica – Virovitica – Okučani – granica BiH, a osim za RH i BiH, ima i evropsko značenje.

Zbog svoga saobraćajnog značaja ovaj je cestovni smjer uvršten u III. skupinu prioriteta u mreži prema Strategiji saobraćajnog razvitka RH, a dionica Okučani – granica BiH predstavlja prioritet s obzirom na mogućnost povezivanja na autocestu A3 Bregana – Lipovac, prenosi Večernji.hr