Uobičajene greške koje trebate izbjegavati ukoliko trčite i mršavite

Trčanje je odličan način za sagorijevanje kalorija i mršavljenje, a za 30 minuta trčanja je moguće sagorijeti oko 396 kalorija. Međutim, mnogi prave greške koje u svakom slučaju treba izbjegavati.

Bez obzira da li osoba trči polako ili brzo, trčanje povećava izdržljivost, unapređuje zdravlje srca, smanjuje apetit i pomaže u bržem sagorijevanju kalorija. Ipak, treba znati da će trčanje pomoći u sagorijevanju kalorija samo ako se poštuju određena pravila.

Važno je izbjegavati lošu formu gornjeg diejla tijela, jer je to greška koja se često pravi. Loš položaj tijela može dovesti do povreda te umanjiti performanse.

Trčanje na prazan stomak također se ne preporučuje. Trčanje na traci ili na otvorenom bez unesene hrane neće pomoći u bržem sagorijevanju kalorija. Organizmu su potrebni jednostavni ugljikohidrati kako bi poslužili kao energija i kako se organizam ne bi iscrpio.

Prebrzo trčanje prerano također nema pozitivan efekt. U slučaju trčanja i mršavljenja više nije bolje. Ako previše trčite, onda ne ostavljate dovoljno vremena za odmor. Stoga je važno postepeno povećavati brzinu i distancu.

Nakon trčanja se tijelo mora oporaviti, što znači da trebate jesti. Najbolje je izabrati obrok bogat proteinima u dobim uhljikohidratima kako bi tijelo dobilo energiju.

Istu rutinu, brzinu, distancu i rutu treba izbjegavati jer biste mogli doći u stanje kada više nećete gubiti neželjene kilograme. Važno je da mijenjate svoje aktivnosti.

Iako trčanje brže sagorijeva kalorije, ipak morate prilagoditi svoje ciljeve kako ne bi došlo do manjeg trošenja kalorija i pada brzine