Trampovi zvaničnici pribavili telefonske podatke novinara Washington Posta

Trampovi službenici Ministarstva pravde u SAD-u tajno su pribavili telefonske zapise novinara koji rade za novine Washington Post, prenosi BBC.

Kućnim, mobilnim i kancelarijskim telefonima trojice novinara pristupili su 2017. godine, navodi Post.

List je rekao da je to povezano s izvještavanjem o ruskoj ulozi na predsjedničkim izborima 2016. godine koji su doveli Donalda Trumpa u ured.

Post je rekao da je “duboko zabrinut zbog ove upotrebe vladine moći”.

Odjel za pravosuđe (DoJ) branio je svoje radnje kojima je trebalo identificirati vladine izvore koji su izvještaje prosljeđivali povjerljivim informacijama.

Nije prvi put da američka vlada na ovaj način dobiva pristup evidenciji novinara. Trumpov prethodnik, Barack Obama, često je kritiziran zbog sličnog poteza protiv novinara koji rade za agenciju Associated Press News.

Šta znamo o slučaju Washington Post?

Novine su u petak otkrile da su novinari Pošte Ellen Nakashima i Greg Miller, te bivši izvještač Pošte Adam Entous, 3. maja dobili pisma u kojima su im govorili da im se pristupa telefonskim zapisima za period od 15. aprila 2017. do 31. jula 2017. godine.

Pojedinosti bi uključivale s kim su bili u kontaktu, kada i koliko dugo, ali ne i sadržaj razgovora. Zvaničnici su takođe dobili odobrenje za pristup e-porukama novinara, ali nisu.

Iako u pismima nije precizirano kada je donesena odluka o pristupu podacima, glasnogovornik je rekao za Post da je to bilo prošle godine.

Čini se da se tromjesečni period na koji cilja istraga poklapa s pričom koju su novinari napisali o povjerljivim presretnutim razgovorima, a koja je navodno pokazala da je senator Jeff Sessions, jedan od prvih i najistaknutijih pristalica Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje – koji je kasnije postao advokat general, razgovarao je s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergeyem Kislyakom tokom 2016. godine.

Glasnogovornik DoJ-a Marc Raimondi rekao je da novinari nisu bili meta – “prije oni koji imaju pristup podacima nacionalne odbrane koji su ih pružali medijima i tako ih nisu uspjeli zaštititi kako je to zakonski propisano”.

Ali Cameron Barr, vršiteljica dužnosti izvršnog urednika The Posta, pozvala je DoJ da “odmah objasni razloge ovog upada u aktivnosti novinara koji rade svoj posao, što je aktivnost zaštićena prvim amandmanom (američkog ustava koji štiti slobodu govora)”.

Podržao ga je Bruce Brown, izvršni direktor Reporterskog odbora za slobodu štampe, koji je rekao da su takvi potezi ometali “slobodan protok informacija u javnost”, piše BBC.