Video/ Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) održala izložbu “Antifa 2.0”

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom fondacije Rockefeller, sprovela je projekt “Antifa 2.0” namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma. 

Edukativnom izložbom Antifa 2.0 Inicijativa mladih za ljudska prava u BIH je željela pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu.

Izložba je prije svega bila edukativnog karaktera i bila je namijenjena mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja. Izložba se sastojala od videa, fotografija i interaktivnih prostora.

Sa ovim pristupom u multimedijalnom obliku, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane svih posjetitelja, pogotovo onih najmlađih na koje se ova izložba i bazirala o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma).

Izložba se održala danas 7. maja, a počela je u 18 časova u Muzeju Književnosti i Pozorišne Umjetnosti. Uvaženi gosti su bili predstavnici srednjih škola iz cijele BiH, ministri i predstavnici kantonalnih ministarstva, a svojim prisustvom ovu izložbu je uveličala i ministrica Hota Muminović.