Nokardioza: Uzrok, simptomi i kako se tretira ova neugodna infekcija

Nokardioza je rijetka infekcija koja počinje u plućima, a kasnije se može proširiti na kožu i mozak.

Ovo je bakterijska infekcija koju uzrokuje bakterija Nocardia asteroides koja se prenosi zagađenom zemljanom prašinom.

Najčešća je kod starijih osoba, posebice muškaraca. Tretira se lijekovima, a važna je brza dijagnoza i što raniji početak liječenja.

Kako se prenosi nokardioza?

Bakterija Nocardia se nalazi u tlu, u vegetaciji koja se raspada te u nekim organskim tvarima, kao i u slatkoj i slanoj vodi. U organizam ulazi udisanjem zraka u kojem je prisutna ova bakterija, a može ući u organizam i preko otvorene rane. Ova bakterija se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Češće se pojavljuje kod bolesnika sa slabim imunološkim sustavom, kao i kod osoba koje zbog bolesti kao što su rak, dijabetes, HIV ili AIDS imaju oslabljeni imunološki sustav.

Kako prepoznati nokardiozu?

Simptomi nokardioze ovise o dijelu tijela koje je zahvaćeno bakterijom. Najčešće su to pluća, ali mogu se pojaviti i simptomi na koži, u probavnom sustavu, mozgu, bubrezima, srcu, očima ili kostima.

1. Nokardioza u plućima

Kod ove nokardioze može se pojaviti povišena temperatura, slabost, bol u prsima, kašalj, gubitak apetita i noćno znojenje. Također, može doći i do nakupljanja tekućine u plućima, ali i do upale pluća.

2. Nokardioza na koži

Drugo najčešće zahvaćeno područje je koža. Ovdje se javljaju razne promjene na koži kao što su rane, čirevi, osipi i povećani limfni čvorovi.

3. Ostala područja

Ovisno o kojem se području na tijelu radi, mogu se osjetiti razne neugodnosti kao što su bol, mučnina, povraćanje ili oticanje, a kod nokardioze na mozgu može doći do napadaja, glavobolje ili vrtoglavice.

Kako se dijagnosticira nokardioza?

S obzirom na to da simptomi nokardioze mogu upućivati na bilo koju bolest, bit će potrebno napraviti niz pretraga. Ovdje spadaju rendgen pluća, bronhoskopija, biopsija pluća, mozga ili kože, kao i pregledi organa kod kojih su se pojavili simptomi.

Kako se tretira nokardioza?

Nokardioza se tretira skupinom antibiotika koji će ubiti bakterije, a ovdje spadaju sulfadiazin ili amikacin. Samo liječenje traje između šest mjeseci i godinu dana, a kod ozbiljnijih infekcija bit će potreban i dulji vremenski period uzimanja lijekova, kako se infekcija ne bi ponovila. Važno je potražiti liječničku pomoć čim se pojave prvi simptomi jer se tako može odmah krenuti s liječenjem i suzbiti infekciju. Ako se ne tretira, nokardioza je smrtonosna.

Dakle, nokardioza je bakterijska infekcija koja se najčešće pojavljuje na plućima. Važno je kod prvih simptoma posjetiti liječnika kako bi se što ranije krenulo s terapijom i onemogućilo daljnje širenje bakterija. Liječenje može trajati i do godinu, piše N1.