Promjene u vrhu SDA, Glavni odbor usvojio 27 zaključaka

Šerif Špago izabran je za potpredsjednika Stranke demokratske akcije a Jasmina Biščević Tokić za predsjednicu Glavnog odbora na sjednici tog stranačkog organa koja je danas održana na Ilidži.

Biščević Tokić je zahvalila na izboru i naglasila da SDA i druge stranke trebaju promjene unutar svojih struktura, a prvenstveno povećati kvotu mladih i žena.

Glavni odbor SDA usvojio je 27 zaključaka.

Upućen je poziv vladama na svim nivoima da, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, osiguraju sredstva za stimulaciju ljekara i medicinskog osoblja koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije.

Također, pozvane su vlade na svim nivoima i nadležne institucije da pažljivo prate situaciju i donose pravovremene mjere kako bi se preduprijedile posljedice potencijalnog jesenjeg talasa pandemije. U tom smislu od Vijeća ministara i entitetskih vlada zatraženo je, da uz pristiglih oko pola miliona, konačno finaliziraju nabavku dovoljnih količina vakcina neophodnih za masovnu imunizaciju stanovništva.

Glavni odbor SDA poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da konačno osigura potpisivanje ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako bi se uklonila postojeća diskriminacija Islamske zajednice u BiH u odnosu na Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Glavni odbor SDA odbacio je bilo kakav pokušaj da se tzv. “non paperima“ ili drugim načinima političkog i diplomatskog djelovanja dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Pozdravili su dolazak novog Visokog predstavnika u BiH a od aktuelnog Valentina Inzka tražimo da do isteka svog mandata ukine odluke o odlikovanju presuđenih ratnih zločinaca, te ispuni obećanje dato porodicama žrtava i proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.

Glavni odbor SDA upozorava na novi val srpskog nacionalizma, koji kroz zagovaranje tzv. “srpskog sveta“, prijeti da ponovo oživi duhove iz mračnih i tragičnih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pozdravljaju političke i diplomatske aktivnosti koje rukovodstvo i državni zvaničnici iz SDA i drugih probosanskih stranaka poduzimaju u suprotstavljanju politici koja se vodi na tom novom valu srpskog nacionalizma, i pozivamo da se te aktivnosti dodatno pojačaju.