Srđan Mandić o posljednjim dešavanjima: Naša stranka je uzdrmana, stagnirali jesmo ali je pred nama i “Trojkom” istorijska prilika

Srđan Mandić, potpredsjednik Naše stranke i načelnik Općine Centar Sarajevo, rekao je da ne bježi od kandidature za predsjednika stranke nakon ostavke Predraga Kojovića, ali da mu je prioritet rad na poziciji na koju su ga izabrali građani na lokalnim izborima, piše N1.

Mandić je na pitanje da li je nasljednik Predraga Kojovića odgovorio da neće to reći, te da je “na Kongresu Naše stranke izabran za potpredsjednika 2019. godine i imam odgovornost prema ljudima i kolegama iz stranke”.

Ipak, na lokalnim izborima 2020. godine je dobio povjerenje građana za načelnika, i kazao je da mu je to veća obaveza.

Odluka koju budem donio bit će usaglašena sa koalicionim partnerima, kolegama u stranci. Ne bježim od kandidature, ali moj prioritet je Općina Centar”, izjavio je Mandić.

Mandić je rekao da je ostavka Kojovića na mjesto potpredsjednika zatekla sve u stranci, ali i to da je ranije najavljivao ostavku.

Nismo spremni bili. Kongres je bio zakazan za 2023. Kojoviću bi istekao mandat, ovako sada, nije dobro”, izjavio je.

Tvrdi da je Naša stranka na Predsjedništvu stranke izvukla maksimum iz Kojovića, te su tražili od njega da sačeka vanredni kongres. Ocijenio je da je Kojović dobar predsjednik, zbog kojeg je, kako je i sam rekao, odlučio da uđe u politiku.

Objektivno, to je čovjek koji je jako dobro vodio stranku. Niko mu ne može oduzeti činjenicu da je napravio istorijski rezultat. Stranku je uveo u državni Parlament, Naša stranka je faktor bez kojeg se nijedna ozbiljna odluka ne može donijeti. Imamo mjesto načelnika, dva ministra u TK, premijera, predsjedavajućeg Općinskog vijeća… Ne mislim da smo napravili loš rezultat. Možda smo malo stagnirali, ali negdje se mora znati da su limiti za ideju socijal liberalizma”, naveo je Mandić.

Problema ima, na skali od 1 do 5 – 3

Naša stranka se širi, ima nezadovoljnih, ima pojedinačnih mišljenja, ima izazova oko koalicije u KS“, naveo je Mandić, ali je opovrgao priču da u toj stranci postoje klanovi.

O sukobu Kojovića sa Amrom Zulfikarpašić je rekao da on tinja već neko vrijeme, ali da sumnja da bi Kojović izgovorio to “da je stara”. Također, riječi izgovorene prema novinarki N1 Aleksandri Tolj Ružić Mandić je ocijenio kao “prvi i posljednji lapsus koji je Kojović napravio”.

Ističe kako Zulfikarpašić neće biti sankcionisana, to bi bilo neozbiljno, te da bi time postali sve ono protiv čega se Naša stranka bori.

Na pitanje – koliko je uzdrmana Naša stranka na skali od 1 do 5 – rekao je:

Udrmana jeste. Nije petica, nego trojka.”

A šta je sa koalicijom Trojka?

Nama se kao Trojci ukazuje istorijska prilika, bili bismo politički idioti ako je zbog nesuglasica prokockamo”, kazao je, podsjetivši na period 2000. – 2002. kada u Predsjedništvu BiH nisu sjedili članovi SDA i HDZ.

Vizija Naše stranke i Trojke je drugačija i bolja BiH, istakao je Mandić, dodavši da u velikoj mjeri zajedno rade na tome.

Sa koliko kandidata za Predsjedništvo će se ići 2022. godine – Mandić je rekao da će to biti stvar matematike.

Nije vrijeme da se oko toga prave velike drame. Imamo ozbiljnog posla ispred nas”, poručio je.

Također, istakao je kako bi doživio kao veliko razočarenje to da Konaković nakon izbora napravi koaliciju sa SDA, te da bi to osjetio kao prevaru i izdaju, ocijenivši da su do sada izgradili odnos pun povjerenja.