Velež nastavlja svoj europski san: Rođeni idu na AEK nakon što su slavili u Sjevernoj Irskoj

Fudbaleri Veleža plasirali su se u drugo pretkolo UEFA Konferencijske lige nakon pobjede i u drugom meču protiv Colerainea rezultatom 2:1.

Velež je u prvom meču na Grbavici slavio rezultatom 2:1, a u revanšu je bio dovoljan i remi. Nije bilo lako za Rođene, ali smo na kraju vidjeli još jedan preokret i prolazak dalje.

Gosti su od starta krenuli ofanzivno, ali se kao ‘boljka’ pokazala ponovo realizacija. Stopostotne šanse imao je Brandao u šestoj minuti, ali je loše zahvatio glavom loptu iz peterca, a onda i Haris Ovčina u 10. minuti kada je izašao jedan na jedan sa golmanom Deaneom koji odlično brani, prenosi Sport Centar.

Ovčina je i u 16. minuti imao stopostotnu šansu. Zaobišao je golmana, ali je udarac bio jako loš.

Kazna je stigla u 33. minuti kada je nakon ubačaja sa lijeve strane Matthew Shevlin pogodio glavom za vodstvo ekipe iz Sjeverne Irske.

Do odlaska na odmor Velež je imao još jedan zicer, ali je udarac Ferreyre uz golmanovu odbranu pogodio stativu. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Nastavak donosi novu ofanzivu Veleža. Ipak, prvo je zicer imao i Shevlin, koji glavom šutira pored gola, a onda poravnanje.

Igrao se 54. minut kada Brandao lijepo prolazi po lijevoj strani, namješta se i šutira, a lopta od blok ide u mrežu domaćih. Taj gol dao je krila Rođenima, koji su pokušali riješiti meč što prije. Dženan Zajmović je nakon sjajnog duplog pasa u 60. minuti zamalo pogodio. Lopta je otišla tik pored stative.

Ponovo su se počele redati prilike za Rođene, a u 71. minuti riješeno je pitanje plasmana dalje. Nakon odlične akcije lopta dolazi do rezerviste Nemanje Anđušića, koji prelijepo pogađa za ovjeru plasmana dalje.

Do kraja se rezultat nije mijenjao, tako da je Velež uspješno prošao prvu prepreku u Evropi nakon 30 godina. Naredni rival bit će AEK iz Atine.