Foto/ U Centru “Safet Zajko” otvara se Centar za kulturu i edukaciju, u toku upis na besplatne radionice

Završeni su radovi na adaptaciji objekta u kojem će biti smješten Centar za kulturu i edukaciju u sklopu Centra “Safet Zajko”.

U toku su završne pripreme za početak rada ovog prostora za omladinu i djecu školskog uzrasta kakvog općina do sada nije imala, a koji će pružati različite edukacijske, kulturne i obrazovne sadržaje.

U objektu se nalazi multifunkcionalna sala za pozorišne predstave, izložbeni prostor, biblioteka, učionice i prostorije za različite sekcije, kao i sala za prezentacije. U okviru Centra djelovat će i studentska čitaona s obzirom na blizinu studentskih domova, ali i biblioteka koja će uskoro biti opremljena knjižnim fondom. Sekcije koje su do sada djelovale u objektu Vile Hadžihalilovića na Dobrinji, nastavit će svoj rad u puno boljim uslovima i većem prostoru“, kazali su iz Općine.

Posebno će biti obradovani polaznici dramske sekcije, koji će za svoj rad dobiti i mini pozorišnu scenu u okviru multimedijalne sale sa stotinjak sjedećih mjesta i vlastitim back stage prostorom.

S obzirom na to da Centar „Safet Zajko“ već šestu godina funkcioniše sa velikim brojem spotskih i rekreativnih sadržaja, Općina Novi Grad pristupila je realizaciji projekta kako bi svim generacijama obezbijedila prostor i za kulturno – edukativne sadržaje.

Pored radionica za djecu (muzičke radionice: klavir, violina i gitara, foto&video radionica, dramska i likovna radionica, te mozgaonica-pametna radionica), Centar će biti na raspolaganju i svim zaintersovanim za umjetnost, obrazovanje i kulturu u praktičnom smislu, kako kroz prostor čitaonice, tako i kroz mjesto gdje će se prikazivati različiti umjetnički sadržaji: izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri, filmske projekcije, javne diskusije itd“, najavljuju iz Novog Grada.

Kao i do sada svi programi će biti besplatni, a za realizaciju radionica za mlade Općina je obezbijedila muzičke instrumente, pribor za crtanje i glumu, kao i foto/video opremu.

Upis na radionice traje do 20. septembra 2021. godine, a zainteresirani se mogu prijaviti OVDJE.

Na raspolaganju su sljedeće radionice:

Muzička radionica VIOLINA

(Voditelj radionice: prof. Nejra Kovač)

(Polaznici uzrasta od 9 – 15 godina)

Muzička radionica KLAVIR

(Voditelj radionice: prof. Mirza Kovač)

(Polaznici uzrasta od 9 – 15 godina)

Muzička radionica GITARA

(Voditelj radionice: Mehmed Mehić, Muzička akademija Sarajevo)

(Polaznici uzrasta od 9 – 15 godina)

LIKOVNA radionica

(Voditelj radionice: Akademski slikar, Lejla Ramić)

(Polaznici uzrasta od 7 – 16 godina)

DRAMSKA radionica

(Voditelj radionice: dipl. glumica i prof. Arma Tanović – Branković)

(Polaznici uzrasta od 7 – 16 godina)

FOTO&VIDEO radionica

(Voditelj radionice: dipl. Režiser Hari Šečić)

(Polaznici uzrasta od 8 – 16 godina)

MOZGAONICA

(Voditelj radionice: prof. Amira Zubčević)

(Polaznici uzrasta od 7 – 10 godina)