Izašao “Schumacher”, dokumentarni film o legendi Formule 1

Danas je na Netflixu izašao dokumentarac o Michaelu Schumacheru, na 30. godišnjicu njegovog ulaska u Formulu 1.

Michael Schumacher je bio zvijezda Formule 1, a karijeru je počeo 1991. sa Jordanom. Iste godine je potpisao za Benetton, s kojim je osvojio dva naslova prvaka 1994. i 1995. godine. 1996. godine, Schumacher je prešao u Ferrari, i od 2000. do 2004. godine osvojio pet naslova zaredom, obarajući rekorde. Nakon što je završio treći 2005. i drugi 2006. godine, Schumacher se povukao iz Formule 1, mada se nakratko vratio od 2010. do 2012. godine kao član Mercedesa.

Uprkos redovnom učestvovanju u jednom od najopasnijih sportova na svijetu, jedina ozbiljnija povreda koju je Schumacher doživio tokom karijere je bila slomljena noga 1999. godine. Nažalost, mnogo teža nesreća ga je snašla 29. decembra 2013. godine, kada je sa sinom skijao u francuskim Alpama, te doživio pad koji je rezultirao izuzetno ozbiljnim povredama glave. Schumacher je nakon nesreće ostao paraliziran, sa problemima sa sjećanjem i komunikacijom.

Ozbiljan i emotivan, ovaj film je napravljen u suradnji sa Schumacherovom porodicom, kolegama, te ljudima iz Formule 1. U njemu su prikazani mnogi arhivski snimci, intervjui, te dosad neobjavljeni detalji iz Schumacherovog života. U filmu se može vidjeti njegov profesionalni, ali i privatni život, te sretni, ali i manje sretni trenuci, poput onoga kada je poginuo Ayrton Senna, za šta je Schumacher krivio sebe. Prikazana je njegova topla porodična strana, ali i nagla narav koja ga je znala dovesti do kontroverzi.