Održana Met Gala u New Yorku, najprestižniji modni događaj godine

U Metropolitan muzeju u New Yorku je održana Met Gala, događaj koji jednom godišnje okupi poznate u svrhu prikupljanja novca za Muzej od prihoda prodaje karata za nju.

Met Gala je jedan od najbitnijih društvenih događaja u SAD-u, specifičan po ekstravagantnim kostimima koje gosti nose, a koji su uvijek povezani s određenom temom. Ove godine, tema je bila moda Amerike, što su neki od gostiju utkali u svaki detalj svoje odjeće, dok su neki bili suptilniji.

Gala se tradicionalno održava u maju, ali je ovog puta bila pomjerena zbog pandemije koronavirusa. Kao i svake godine, okupila je veliki broj poznatih iz svih sfera javnog života, od glumaca i pjevača do modela, političara i influensera. Svi su nosili kreacije slavnih modnih brendova, poput Balenciage i Versacea.

Voditelji ovogodišnje Gale su bili glumac Timothee Chalamet, pjevačica Billie Eilish, pjesnikinja i aktivistkinja Amanda Gorman, te teniserka Naomi Osaka.

Kim Kardashian je, kao i uvijek, privukla mnogo pažnje neobičnom i pomalo bizarnom odjevnom kombinacijom, koja se sastojala od uskog crnog kostima koji ju je prekrivao od glave do pete, uključujući  i lice, dok je Billie Eilish je oduševila ogromnom balskom haljinom nježno roze boje. Reper Lil Nas X je imao čak tri različita zlatna kostima jedan ispod drugog, dok je političarka Alexandria Ocasio-Cortez nosila elegantnu bijelu haljinu na kojoj su velikim crvenim slovima bile ispisane riječi “Tax the rich” (“Oporezujmo/oporezujte bogate”). Naravno, neki od poznatih, poput glumaca Adriena Brodyja i Channinga Tatuma, su se odlučili za nešto sasvim jednostavno, poput klasičnog crnog odijela, ali je na Met Gali preovladavala raskoš, i, neki bi vjerovatno rekli, kič, dok bi drugi to nazvali umjetnošću.

 

Modni časopis Vogue je objavio slike svih gostiju sa ovogodišnje Met Gale, a njihovu galeriju od 179 slika možete pogledati ovdje.