Grujičić o zloupotrebama donacija u Srebrenici: Na sud ide 20 osoba koje su prodale donirana sredstva, broj nije konačan

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavio je da ova opština pokreće sudski postupak protiv više od 20 osoba, koje su prodale mehanizaciju dobijenu od donacije Saudijske Arabije za pomoć povratnicima od milion eura.

Kazao je da je mehanizacija prodavana po nižim cijenama od njihove stvarne vrijednosti.

Komisija koja vrši provjeru utroška sredstava, ugradnje dodijeljenog građevinskog materijala pojedincima za obnovu kuća, te korištenja mehanizacije koja je dodijeljena za poljoprivredne radove, utvrdila je da je više od 20 korisnika ovog programa otuđilo, odnosno prodalo dobijenu mehanizaciju po cijenama nižim od njihove stvarne vrijednosti iako su se potpisanim ugovorom obavezali da će tu mehanizaciju najmanje dvije godine koristiti za svoje potrebe“, objašnjava Grujičić.

On ističe da taj broj nije konačan, jer komisija još vrši provjeru da li je dodijeljena mehanizacija u funkciji i da li se ugrađuje dodijeljeni građevinski materijal za obnovu kuća.

Protiv svih koji budu prekršili potpisani ugovor biće pokrenut sudski postupak i moramo jednom prekinuti sa zloupotrebom donacija u ovoj opštini“, ističe Grujičić.

Prema njegovim riječima, opština je prije nekoliko dana objavila novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za djelimičnu obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata i podršku održivom povratku preostalim sredstvima od donacije Saudijske Arabije.

Јavni poziv se odnosi na raspodjelu preostalih 283.000 maraka, koje još nisu utrošene.

Za obezbjeđenje građevinskih paketa za obnovu stambenih objekata predviđeno je 170.000 KM, a 113.000 maraka planirano je za nabavku 12 motokultivatora i 10 brdskih kosačica za korisnike ovog projekta, navedeno je i pozivu.

U javnom pozivu navedeno je da pravo konkurisanja za ova sredstva imaju porodice sa stalnim prebivalištem u srebreničkoj opštini koje su slabijeg materijalnog stanja, te lica sa invaliditetom i porodice stradalih.

Opštinska Komisija za izbor korisnika će nakon zatvaranja javnog poziva izvršiti uvid i provjere na terenu i sačiniti listu korisnika ovog projekta.

Sredstvima od ove donacije Saudijske Arabije u Srebrenici je realizovano više projekata izgradnje i obnove kuća i nabavke poljoprivredne mehanizacije za domaćinstva čija je imovina u ratu uništena i koja se žele vratiti na svoja imanja, ali je komisija utvrdila da su mnogi korisnici pokušali ili zloupotrijebili tu pomoć.