Načelnik Hadžibajrić s ambasadorima zasadio još četiri stabla lipe u Aleji ambasadora

Od danas je starogradska Aleja ambasadora bogatija za još četiri stabla lipe, a na poziv načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, učešće u projektu sadnje lipa danas su uzeli ambasadori Malezije, Indonezije, Turske i Vijeća Evrope.

Načelnik Hadžibajrić je zasadio lipe sa ambasadorima Malezije, Indonezije, Turske i šeficom Ureda Vijeća Evrope Bojanom Urumovom.

Po okončanju sadnje, domaćini su ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir “Sarajevska kocku”, te brošuru koja je evidencija svih ambasadora koji su učestvovali u projektu.

Simbolična gesta pokazatelj dobrih odnosa

Ambasador Malezije u BiH Raja Saifful Ridzuwan peti je ambasador ove zemlje koji je učestvovao u projektu Aleja ambasadora.

Smatram da je ova simbolična gesta pokazatelj naših odličnih odnosa. Stablo lipe je dio mene ovdje u Sarajevu i sigurno ću ga posjećivati i po okončanju svog mandata“, izjavio je ambasador Ridzuwan.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova izrazila je zadovoljstvo što je postala dio ovog dugogodišnjeg projekta.

Ponosno ističem i jako dobru poslovnu saradnju sa Općinom Stari Grad. Trenutno smo zajedno u projektu ‘Podijeljene općine’ u kojem učestvuju općine koje su nakon Dejtonskog sporazuma podijeljene administrativnom linijom, a to su u ovom slučaju općine Stari Grad i Istočni Stari Grad. Naš cilj je unaprijediti i podstaći još bolju saradnju“, pojasnila je Urumova.

U ime Vlade Republike Indonezije, Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću se zahvalio ambasador ove zemlje Roem Kono.

Jako sam sretan što sam nakon svoje prethodnice Amelije Achmad Yani dobio priliku zasaditi stablo lipe na vrlo popularnom mjestu u Sarajevu. Kod nas u Indoneziji stablo lipe nosi vrlo jaku simboliku, vjeruje se da lipa donosi dobrobit i prosperitet mjestu na kojem se sadi“, rekao je ambasador Kono.

Zadovoljstvo zbog učešća u projektu izrazio je i turski ambasador Sadik Babur Girgin.

Čestitam načelniku Hadžibajriću što kontinuirano nastavlja i radi na ovom jedinstvenom projektu. To je ekološki projekat, daje ljepotu ovom prelijepom kutku Sarajeva, gdje svi mi ambasadori ostavljamo jedan opipljivi trag. Bosna i Hercegovina je zemlja s kojom Turska ima najviše pobratimskih općina, više od 170. Što se tiče Starog Grada, osam općina se pobratimilo iz Turske i mi smo zbog toga veoma sretni. Sarajevo je za nas veoma važan grad i Stari Grad u njemu kao simbol jezgre, simbol historije Sarajeva“, poručio je ambasador Girgin.

Trajna veza sa Bosnom i Hercegovinom

Načelnik Hadžibajrić istakao je da ovaj jedinstveni projekat u Aleji ambasadora nikada ne gubi na važnosti i interesovanju.

Još od početka projekata 202. godine kada je prvu lipu zasadio tadašnji Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, pa do danas kad smo zasadili 217. lipu, interes ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija ne prestaje. Vrlo često preduhitre naš poziv i sami izraze želju da zasade stablo, što pokazuje da je ambasadorima stalo da imaju kontakt sa Bosnom i Hercegovinom i nakon isteka mandata, a to i jeste jedan od ciljeva ovog projekta“, istakao je na kraju ceremonije načelnik Hadžibajrić.

Od početka ove godine u Aleji ambasadora zasađeno je deset novih stabala, a pored spomenutih, lipe su zasadili i ambasadori: Češke, Norveške, Japana, Nizozemske, Slovenije i Rumunije.