Uhapšen direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić

Nastavljaju se hapšenja zbog nezakonitih nabavki u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, a danas je priveden direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske po Naredbi Okružnog suda Banjaluka na području grada Doboja vrše pretrese lokacije koju koristi lice M.G. iz Doboja, kao i lokacije u Banjaluci koju korisiti lice V.V, kao i firme čiji je on direktor“, saopštili su jutros iz MUP-a RS.

Pretresi se vrše pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a u okviru istrage koja se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Insititut za javno zdravstvo Republike Srpske u prošloj godini.

Kako su saopštili iz Republilčkog tužilaštva, danas su dva lica lišena slobode zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su po Naredbi Okružnog suda Banjaluka lišili slobode lice inicijala M. G. iz Doboja i V.V. iz Banjaluke. Lice M.G. se sumnjiči da je obavljajući funkciju direktora JZU bolnice „Sv. Apostol Luka“ u Doboju tokom prošle godine počinio KD „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ sa licem S.M. (koje je u pritvoru) prilikom postupka nabavke medicinske zaštitne opreme (odijela, maski i rukavica) za potrebe bolnice u Doboju“, navedeno je u saopštenju.

Kako nezvanično saznajemo, direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić je u toku vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona nabavljao zaštitne maske i opremu od turističke agencije “Travel for fun”, isto kao i direktor Instituta za javno zdravstvo, koji je uhapšen prije nekoliko dana zajedno sa direktorom ove agencije Sašom Markovićem.

Tom prilikom bolnica u Doboju je naručila od Travel for fun opremu u vrijednosti od 127.000 KM i to pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

Iz Tužilaštva su saopštili da je danas “slobode lišeno i lice V.V. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, a u vezi sa članom KD „Pomaganje“, te da je navedena krivična djela počinio sa B.Z., tadašnjim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (koji je u pritvoru), prilikom postupka nabavke termalnih kamera za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske od firme čiji je V.V. direktor.”

Kako pišu mediji, radi se o firmi A.R.M.S. vlasnika Vladimir Vuletića.

Institut za javno zdravstvo RS, odnosno ranije uhapšeni direktor Branislav Zeljković, preko firme za prodaju oružja A.R.M.S. sistemi u Banjaluci nabavio termalne kamere na zahtjev UKC Republike Srpske, prenosi BUKA.